Είναι ανοικτό ή όχι το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Πάτρας, στην Μίνι Περιμετρική ανάμεσα στης συνοικίες της Αρόης και του Ασύρματου;
Η απάντηση είναι θετική. Ο χώρος διαμορφώθηκε σε ενοποιημένο επισκέψιμο πάρκο με την ονομασία Ρωμαϊκό και Μεσαιωνικό Υδραγωγείο Πάτρας
Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Πάτρας είναι ανοικτό τουλάχιστον τις πρωινές ώρες, όμως, οι επισκέπτες που έχει δεχθεί το μνημείο, είναι ελάχιστοι. Για την ακρίβεια σπάνια θα δεις εκεί επισκέπτη, είτε Πατρινό, είτε ξένο.
Ένας από τους λόγους για αυτό είναι ότι το μνημείο βρίσκεται έξω από την Πάτρα, κατά συνέπεια ένας τουρίστας που κάνει την βόλτα του στο ιστορικό κέντρο, δύσκολα θα βρει το κουράγιο και την όρεξη για να πάει με τα πόδια στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο.
Ο βασικότερος όμως λόγος είναι μέχρι ώρας τουλάχιστον δεν έχει γίνει καμία μορφής προβολή του μνημείου ή ενημέρωσης των τουριστών που έρχονται στην Πάτρα για την ύπαρξη του.
Έτσι ενώ είναι ένα από τα ενδιαφέροντα μνημεία που η Πάτρα από τα χρόνια της Ρωμαϊκής περιόδου, ένα μνημείο που μαρτυρά την ακμή που είχε ως πόλη εκείνα τα χρόνια, λίγοι είναι οι ξένοι τουρίστες που έρχονται στην αχαϊκή πρωτεύουσα και το γνωρίζουν.
Από τη στιγμή που δεν το γνωρίζουν πώς να δείξουν ενδιαφέρον για το δουν. Κι όμως το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο είναι μεγάλο έργο των ρωμαϊκών χρόνων και ζωτικής σημασίας τότε για την ύδρευση της πόλης.
Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Πάτρας
Μάλιστα περιλαμβάνεται στο τρίπτυχο που έχει οραματιστεί η δημοτική αρχή για την προσέλκυση τουριστών και για την διαμόρφωση ενός αρχαιολογικού πάρκου.
Στο πάρκο αυτό περιλαμβάνεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο της Βούντενης και το Ρωμαϊκό Υδραγωγεία, τρία σημεία αναφοράς των μνημείων της πόλης εκτός του κεντρικού αστικού της ιστού.
Για τον σκοπό αυτό άλλωστε η δημοτική αρχή έχει ζητήσει να παραχωρηθεί στην πόλη το οικόπεδο δίπλα από το Αρχαιολογικό Μουσείο που ανήκει στην ΕΛ.ΑΣ. Για την ώρα βέβαια έχουμε μείνει στα σχέδια και στα οράματα. Από κάθε πλευρά…
Το βίντεο είναι του Allthings Fotis.