Δεν έκανε το χατίρι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας ούτε στους δήμους και στις ΚΕΔΕ που πίεζαν το τελευταίο χρονικό διάστημα για νέα παράταση του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας, ούτε και στους εκατοντάδες συμβασιούχους που ήλπιζαν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ότι ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα για 25.000 άτομα έβαλε τέλος στο όλο θέμα και στα όσα είχαν ακουστεί κατά καιρούς ότι θα υπάρξει δηλαδή και νέα τετράμηνη παράταση λόγω των δύο εκλογικών περιόδων που μεσολαβούν.

Θυμίζουμε ότι οι συμβασιούχοι αυτοί είχαν πάρει τετράμηνη παράταση τον περασμένο Ιανουάριο και ένας μεγάλος αριθμός ήλπιζε σε νέα, κυρίως για να μπορέσει να συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα για να μπει στο ταμείο ανεργίας.

Με ένα χρόνο βλέπετε εργασίας και χωρίς πολλοί από αυτούς να έχουν ξαναμπεί ταμείο ανεργίας χρειάζονταν και άλλοι δύο μήνες για να πάρουν το επίδομα (μαζί με τα 80 ένσημα που θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει από το ’21).

Από την πλευρά τους οι δήμοι και οι ΚΕΔΕ πίεζαν το υπουργείο για να δώσει νέα παράταση στους συμβασιούχους , γνωρίζοντας ότι όλοι τους έχουν σημαντικά κενά σε έμψυχο δυναμικό, ειδικότερα στις υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με εξωτερικές εργασίες.

Μένοντας έτσι μόνο με τους μόνιμους υπαλλήλους σε περίοδο καλοκαιριού οι δήμοι θα μείνουν έχοντας ακούρευτα χόρτα στις πλατείες και στους κοινόχρηστους χώρους τους, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κίνδυνο πυρκαγιών, με σκουπίδια στους δρόμους και στις παραλίες και ένα σωρό ακόμα πράγματα σε εκκρεμότητα με τα οποία θα απασχολούνταν οι συμβασιούχοι.

Πλέον οι συμβασιούχοι μένουν άνεργοι και ψάχνουν για εργασία, οι πιο τυχεροί από αυτούς πάνε στου ταμείο του ΟΑΕΔ και οι δήμοι επί της ουσίας «γυμνοί» και ακάλυπτοι εν μέσω καλοκαιριού.