Ουδέν νεότερο από το… μέτωπο της ανάπλασης της Άνω πόλης στην Πάτρα. Κι ενώ το έργο προχωράει κανονικά με σχετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς (αυτή είναι η ενημέρωση από τη δημοτική αρχή), οι εργασίες έχουν σταματήσει στα τέσσερα σημεία της επικράτειας της Άνω πόλης που έχουν βρεθεί αρχαία.

Ένα από αυτά (τα άλλα τρία είναι κοντά στο ναό των Εισοδίων, στην βορειανατολική πλευρά του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου και κοντά στο σημείο Δεξαμενή) είναι στην οδό Σωτηριάδου.

Ο χώρος έχει χορταριάσει εδώ και αρκετό καιρό και τίποτα δεν κινείται όχι με ευθύνη της δημοτικής αρχής, αλλά με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού που δεν έχει προχωρήσει ακόμα τις διαδικασίες για τις εργασίες ανασκαφής που πρέπει πρώτα να γίνουν (πριν από τις εργασίες ανάπλασης), σύμφωνα με τα όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία.

Ο δήμος έχει ήδη κόψει κονδύλι που ξεπερνάει τα 100.000 ευρώ για την πρόσληψη εργατών (αυτό δηλαδή που θα έπρεπε κανονικά να δώσει το υπουργείο Πολιτισμού), όμως μέχρι ώρας και στα τέσσερα σημεία με τα αρχαία έχουν παγώσει.

Σύμφωνα μάλιστα με κύκλους της δημοτικής αρχής εκφράζεται πλέον ανοικτά η ανησυχία ότι τα αρχαία θα φρενάρουν την ολοκλήρωση του έργου έως στο τέλος του έτους που λήγει και η προθεσμία του αφού μιλάμε για μια εργολαβία που χρηματοδοτείται μέσα από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Από την άλλη βέβαια, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν κάτοικοι της Άνω πόλης, ανεξάρτητα από τα αρχαία, οι εργασίες σε διάφορα σημεία της επικράτειας δεν προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, σε σημείο που έχουν παγώσει, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα (προφανώς λόγω καύσωνα;).

Κι υπάρχουν φυσικά και ορισμένοι γκρινιάρηδες που υποστηρίζουν ότι πλέον έχουν βαρεθεί τα τελευταία χρόνια να ζουν σε ένα εργοτάξιο μονίμου βάσεως, έτσι όπως έχει γίνει η γειτονιά τους.