Ο Γιώργος B. Ευστρατιάδης είναι ένας καταξιωμένος επιχειρηματίας και στοχαστής που προσπαθεί να αγγίζει τα όρια της αναδυόμενης τεχνολογίας. Ως συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Toroblocks και Director της NoobLabs AI, ηγείται της καινοτομίας στον τεχνολογικό τομέα.
Αξιοποιώντας το πτυχίο Πληροφορικής και επιπλέον σπουδές στο Πανεπιστήμιο Singularity της Καλιφόρνια, και το έμφυτο πάθος του για τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Ευστρατιάδης ξεκίνησε την πρώτη του επιτυχημένη startup σε ηλικία μόλις 21 ετών. Η εκπαίδευσή του στο φημισμένο ίδρυμα της Silicon Valley καλλιέργησε τις δεξιότητές του στον εντοπισμό τεχνολογιών αιχμής.
Ως ενθουσιώδης συγγραφέας και ομιλητής, ο κ. Ευστρατιάδης μοιράζεται ενεργά τις απόψεις του για την τεχνητή νοημοσύνη, το Metaverse και το μέλλον της ανθρώπινης-τεχνολογικής συνεργασίας. Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε ιδρύματα όπως το ΜΙΤ, το Πανεπιστήμιο Singularity και το Τοrocon, και πολλαπλές εμφανίσεις στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και podcasts.
Ο κ. Ευστρατιάδης είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Metaverse: Avoiding the dark turn», που κυκλοφορεί από την Amazon. Το βιβλίο εξερευνά τόσο τις εξαιρετικές δυνατότητες όσο και τις ηθικές προκλήσεις που παρουσιάζουν οι εικονικοί κόσμοι. Κινούμενος από περιέργεια και όραμα για υπεύθυνη καινοτομία, συνεχίζει να προωθεί νέες εφαρμογές των αναδυόμενων τεχνολογιών.
Τελικά τι είναι, πρόοδος ή απειλή;
Ξεκινάμε με μια κλασική ερώτηση: Η τεχνητή νοημοσύνη τελικά είναι πρόοδος ή απειλή και από τι εξελίξεις στο μέλλον θα εξαρτηθεί η οριστική απάντηση;
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως πρόοδος όσο και ως απειλή, ανάλογα με τον τρόπο που θα την αξιοποιήσουμε αλλά και θα την ελέγξουμε.
Μπορεί να αποτελέσει πρόοδο βοηθώντας στην επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων, όπως η αντιμετώπιση ασθενειών, η βελτίωση των μεταφορών και η πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, μπορεί επίσης να αποτελέσει απειλή αν χρησιμοποιηθεί με κακόβουλους σκοπούς ή αν εκφύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο.
Η οριστική απάντηση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις μελλοντικές εξελίξεις και το πώς θα διαχειριστούμε αυτή την τεχνολογία. Κρίσιμης σημασίας θα είναι η ρύθμιση και ο έλεγχος των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και η διαφάνεια και η λογοδοσία των αλγορίθμων.
Αν αναπτυχθούν και εφαρμοστούν με γνώμονα το κοινό καλό και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πράγματι να αποτελέσει πρόοδο. Αν όμως επικρατήσουν η αλόγιστη χρήση και το κέρδος, τότε θα μετατραπεί σε απειλή. Η απάντηση επομένως βρίσκεται στα χέρια μας. Για την ώρα τουλάχιστον.
Το αβαντάζ της τεχνητής νοημοσύνης
Ο άνθρωπος είναι γεννημένος για να λύνει προβλήματα. Τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη από την ανθρώπινη;
Ο άνθρωπος έχει αναμφίβολα την ικανότητα να επιλύει πολύπλοκα προβλήματα χρησιμοποιώντας τη λογική και τη δημιουργικότητά του. Είναι άλλωστε και ο βασικός λόγος που έχει επιβληθεί σαν είδος στην πλανήτη μας. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα σε αυτόν τον τομέα.
Αρχικά, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται τεράστιους όγκους δεδομένων με ιλιγγιώδη ταχύτητα και ακρίβεια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις γνωστικές ικανότητες του ανθρώπου. Επιπλέον, η λειτουργία της δεν επηρεάζεται από συναισθηματικούς ή άλλους περιορισμούς που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη φύση.
Επίσης, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει μοτίβα και συσχετίσεις σε δεδομένα, τα οποία ο άνθρωπος πιθανώς να μην μπορούσε να αντιληφθεί.
Ακόμη, βελτιώνεται διαρκώς μέσω μάθησης και εμπειρίας και μπορεί να λειτουργεί αδιάκοπα χωρίς κόπωση. Τέλος, έχει τη δυνατότητα απρόσκοπτης συνεργασίας και διαμοιρασμού γνώσεων με άλλα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Βέβαια, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως την ανθρώπινη νοημοσύνη, ειδικά σε ό,τι αφορά την κοινωνική ευαισθησία και την ηθική κρίση. Η βέλτιστη προσέγγιση φαίνεται να είναι η συνδυαστική αξιοποίηση των δυνατοτήτων τόσο του ανθρώπινου μυαλού όσο και της τεχνητής νοημοσύνης.
Το θέμα της συναισθηματικής νοημοσύνης
Ας πούμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει τον δείκτη ευφυΐας (I.Q) της ανθρώπινης. Μπορεί όμως ποτέ να φτάσει ή να αντικαταστήσει τη συναισθηματική νοημοσύνη του ανθρώπου;
Το ερώτημα αν η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορέσει ποτέ να αναπτύξει ικανότητες συναισθηματικής νοημοσύνης αντίστοιχες του ανθρώπου είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον.
Σήμερα, η συναισθηματική νοημοσύνη φαίνεται να είναι ένας τομέας όπου ο άνθρωπος έχει σαφές προβάδισμα έναντι της τεχνητής νοημοσύνης.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο στο μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη να φτάσει σε επίπεδο που θα προσομοιάζει ή θα ξεπερνά ακόμη και τις ανθρώπινες ικανότητες συναισθηματικής νοημοσύνης.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσω της προόδου στην κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, τη συσσώρευση τεράστιου όγκου δεδομένων από ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις, την ανάπτυξη προηγμένων ρομπότ και αλγορίθμων λήψης αποφάσεων.
Βέβαια, παρόλο που είναι χρήσιμο να διατηρούμε ανοιχτό μυαλό, πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλίζουμε ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα γίνεται με υπευθυνότητα και με γνώμονα το κοινό καλό. Ο ουσιαστικός διάλογος και η κριτική σκέψη είναι απαραίτητα σε αυτή την προσπάθεια.
Θα χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας
Γιατί η τεχνική νοημοσύνη μπορεί να επιφέρει την επανάσταση στην αγορά εργασίας και τι είδους επανάσταση μπορεί να είναι αυτή; Μπορεί να φέρει οφέλη και στον εργαζόμενο ή μόνο στην εργοδοσία;
Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας πρόκειται να είναι ριζική και καθολική. Για πρώτη φορά στην ιστορία, εκτιμάται ότι εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλους σχεδόν τους τομείς θα χαθούν λόγω της αυτοματοποίησης που θα επιφέρει η ΤΝ.
Ταυτόχρονα, η παραγωγικότητα αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς οι μηχανές θα μπορούν να εργάζονται αδιάκοπα χωρίς διαλείμματα. Αυτό το φαινόμενο της ταυτόχρονης μείωσης της απασχόλησης και αύξησης της παραγωγικότητας δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.
Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι τεράστιες τόσο σε οικονομικό όσο και κοινωνικό επίπεδο. Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού κινδυνεύουν με μακροχρόνια ανεργία και περιθωριοποίηση. Τα κράτη θα πρέπει να βρουν τρόπους αναδιανομής του πλούτου και εισοδηματικής στήριξης όσων χάνουν τις δουλειές τους.
Παράλληλα, το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αναβαθμιστεί ριζικά για να προετοιμάσει τους νέους για τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας του μέλλοντος.
Μόνο με σωστό σχεδιασμό μπορούμε να αποτρέψουμε εκτεταμένες κοινωνικές αναταραχές και να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα ωφεληθούν από την τεχνολογική πρόοδο.
Βγαίνουν σε άδεια στο μέλλον οι προγραμματιστές
Σε λίγο καιρό διάβασα σε κάποιες από τις αναρτήσεις δεν θα υπάρχουν πια προγραμματιστές. Τι σημαίνει αυτό και τι αλλαγές μπορεί να φέρει στον κόσμο της πληροφορικής και της τεχνολογίας;
Με την ταχεία πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, είναι πολύ πιθανό το μεγαλύτερο μέρος των προγραμματιστών να αντικατασταθεί στο εγγύς μέλλον.
Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης έχουν ήδη αποδείξει ότι μπορούν να γράψουν κώδικα υψηλής ποιότητας με μεγάλη ταχύτητα.
Με το 55% του κώδικα στο GitHub να έχει δημιουργηθεί ήδη από ΤΝ, και με τον CTO της Tesla να δηλώνει πως to 80% του κώδικα του το γράφει η ΤΝ πλέον, γίνεται σαφές ότι ο κλάδος θα πληγεί ανεπανόρθωτα.
Μόνο ένα μικρό ποσοστό προγραμματιστών με εξειδικευμένες δεξιότητες στρατηγικής θα παραμείνει για να επιβλέπει τα συστήματα ΤΝ και να χαράσσει την κατεύθυνσή τους. Όλη η ρουτίνας δουλειά όμως όπως debugging, τεσταρίσματα και ανάπτυξη βάσεων δεδομένων θα γίνεται από ΤΝ.
Δυστυχώς, εκατομμύρια προγραμματιστές θα βρεθούν άνεργοι παγκοσμίως. Θα χρειαστεί μαζική επανειδίκευση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για να αποφευχθεί κοινωνική αναταραχή. Η επανάσταση της ΤΝ στον προγραμματισμό είναι πλέον ξεκάθαρη στο μυαλό μου.
Η προσαρμογή και τα επαγγέλματα που κινδυνεύουν
Τα ρομπότ άσχετα από την εξέλιξη της τεχνολογίας απειλούν επί της ουσίας θέσεις εργασίες. Συμφωνείτε; Ποιοι κλάδοι κινδυνεύουν αρχικά και πώς ένας εργαζόμενος μπορεί να διατηρήσει την θέση του;
Η αυτοματοποίηση μέσω ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης απειλεί πλέον ευρύ φάσμα επαγγελμάτων, συμπεριλαμβανομένων πολλών δημιουργικών επαγγελμάτων τα οποία πιστεύαμε ότι θα πληγούν σε μεταγενέστερο στάδιο.
Για παράδειγμα, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν πλέον να γράψουν ολόκληρα άρθρα και κείμενα με ελάχιστη ή καθόλου ανθρώπινη παρέμβαση, απειλώντας θέσεις δημοσιογράφων και συγγραφέων. Επίσης, υπάρχουν πλέον αλγόριθμοι δημιουργίας εικόνων και βίντεο που μπορούν να υποκαταστήσουν δημιουργικούς επαγγελματίες όπως γραφίστες, εικονογράφους και φωτογράφους.
Τέλος, η αυτόματη σύνθεση μουσικής απειλεί ακόμα και συνθέτες και μουσικούς. Είναι σαφές πως η τεχνολογία εξελίσσεται τόσο γρήγορα που κανένας τομέας δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ασφαλής. Η συνεχής επαγρύπνηση και προσαρμογή είναι πλέον κρίσιμη για τη διατήρηση της απασχολησιμότητας.
Η αυτοματοποίηση και η χρήση ρομπότ σε διάφορους κλάδους εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τη μελλοντική απασχόληση. Ωστόσο, η επίδραση της τεχνολογίας στην απασχόληση μπορεί να μην είναι τόσο αρνητική όσο φοβόμαστε.
Όσο αφορά στον κλάδο της ρομποτικής, οι εργασίες ρουτίνας που απαιτούν ελάχιστη εξειδίκευση αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αυτοματοποιηθούν, πιο άμεσα, όπως η συναρμολόγηση, η αποθήκευση και οι μεταφορές.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίσουν την αυτοματοποίηση επενδύοντας συνεχώς στην εκπαίδευση και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.
Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν μέσω της επανεκπαίδευσης των εργαζομένων, προκειμένου να αξιοποιήσουν το δυναμικό της τεχνολογίας.
Για μια ομαλή μετάβαση, απαιτείται διάλογος και συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις, οι πολιτικοί και οι εκπαιδευτικοί φορείς.
Αναγκαιότητα η ΤΝ για τις επιχειρήσεις
«Βάλε την τεχνητή νοημοσύνη στην εταιρεία σου ή αγόρασε λουκέτο» γράφετε. Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να έχει ρόλο στην εταιρεία και πώς αυτό το «κενό» σε μια επιχείρηση θα την οδηγήσει στο κλείσιμο;
H υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις δεν αποτελεί πλέον πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα για την επιβίωσή τους στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον.
Αρχικά, η ΤΝ μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγικότητας μιας εταιρείας. Με την αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών που δεν απαιτούν ανθρώπινη παρέμβαση, το προσωπικό μπορεί να εστιάσει σε έργα μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας.
Επιπλέον, η ανάλυση τεράστιων όγκων δεδομένων από την ΤΝ μπορεί να προσφέρει πολύτιμα insights σε μια εταιρεία σχετικά με τις προτιμήσεις των πελατών της και τις μελλοντικές τάσεις στην αγορά. Αυτό της δίνει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Δεν μπορώ να φανταστώ μια εταιρεία να παραμένει ανταγωνιστική σε λίγα χρόνια χωρίς να έχει ενσωματώσει την ΤΝ στις βασικές λειτουργίες της. Αν αγνοήσει αυτή την τεχνολογική επανάσταση, θα βρεθεί σύντομα εκτός αγοράς.
Ο Chief AI Officer και οι αρμοδιότητες του
Τι είναι ο cAIo; Τι δουλειά κάνει, ποιες είναι οι αρμοδιότητες του;
Ο Chief AI Officer (CAIO) είναι ένας σχετικά νέος, ανώτατος ηγετικός ρόλος σε μια εταιρεία, υπεύθυνος για την επίβλεψη όλων των πρωτοβουλιών και στρατηγικών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Ορισμένες τυπικές αρμοδιότητες ενός CAIO περιλαμβάνουν:
- Διαμόρφωση της στρατηγικής τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας και ευθυγράμμισή της με τους επιχειρηματικούς στόχους.
- Διοίκηση ομάδων ανάπτυξης ΤΝ και διασφάλιση ότι έχουν τους απαραίτητους πόρους.
- Αξιολόγηση νέων τεχνολογιών ΤΝ και εντοπισμός ευκαιριών εφαρμογής τους.
- Διαχείριση σχέσεων με εξωτερικούς παρόχους ΤΝ και startups.
- Διασφάλιση ότι όλα τα συστήματα ΤΝ συμμορφώνονται με τους κανονισμούς ασφάλειας δεδομένων και ηθικής.
- Αναφορά στην ανώτερη διοίκηση σχετικά με την πρόοδο και τις προκλήσεις των πρωτοβουλιών ΤΝ.
Εν ολίγοις, ο CAIO ηγείται όλων των προσπαθειών μιας εταιρείας σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και διασφαλίζει την υπεύθυνη και αποτελεσματική της ενσωμάτωση.
Τα τρία πρώτα βήματα στις νέες συνθήκες
Πείτε μας τα τρία πρώτα απαραίτητα στάδια στα οποία πρέπει να προχωρήσει μια μικρομεσαία επιχείρηση (ένα παραδοσιακό εμπορικό μαγαζί για παράδειγμα) για να μπορέσει να σταθεί στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται;
Τα τρία πρώτα βασικά βήματα που πιστεύω πως πρέπει να ακολουθήσει μια μικρομεσαία επιχείρηση για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της αγοράς είναι:
- Ψηφιακός μετασχηματισμός
Πρέπει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών για να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της, αν δεν το έχει ήδη κάνει. Να δημιουργήσει ηλεκτρονικό κατάστημα, ψηφιακούς βοηθούς, ηλεκτρονικές υπηρεσίες και να ενισχύσει την ψηφιακή της παρουσία και να προσφέρει omnichannel εμπειρία στον πελάτη.
- Αξιοποίηση δεδομένων
Να αρχίσει να συλλέγει και να αναλύει δεδομένα σχετικά με την εταιρία, τις διαδικασίες της αλλά και τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των πελατών της. Αυτό θα τη βοηθήσει να βελτιστοποιήσει το μίγμα προϊόντων, τις τιμές και την εξυπηρέτηση, αλλά θα την βοηθήσει να λάβει σοφότερες αποφάσεις για το μέλλον.
- Επένδυση σε τεχνολογίες ΤΝ
Να εξετάσει τρόπους ενσωμάτωσης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης όπως chatbots, συστήματα συστάσεων και αυτοματοποίηση διαδικασιών για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και business intelligence.
Η Al και το σύστημα συζήτησης του ChatGPT
Τι είναι η Al και εξηγήστε μας το ChatGPΤ και που οφείλεται νομίζετε η μεγάλη ανταπόκριση που είχε το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο κοινό;
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αναπτύσσεται ραγδαία και έχει καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού.
Ένα από τα πιο δημοφιλή παραδείγματα είναι το ChatGPT, ένα σύστημα συζήτησης που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη και παρέχει ανθρωποειδείς συνομιλίες.
Ο ChatGPT έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία για διάφορους λόγους. Καταρχάς, διαθέτει την ικανότητα να παρέχει έξυπνες και επικοινωνητικές απαντήσεις σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Επιπλέον, μπορεί να εξηγήσει περίπλοκες έννοιες με απλό και κατανοητό τρόπο, παρέχοντας έτσι μια εξαιρετική εμπειρία χρήσης.
Ένα από τα ιδιαίτερα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του ChatGPT είναι η υψηλή ποιότητα της "συζήτησής" του, η οποία προσομοιάζει σε μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη επικοινωνία. Αυτό προσφέρει στους χρήστες μια αίσθηση προσωπικής αλληλεπίδρασης και επιτρέπει την εύκολη και φυσική επικοινωνία μαζί του.
Επιπλέον, το ChatGPT είναι προσβάσιμο και δωρεάν για το κοινό μέσω του διαδικτύου. Αυτή η ευκολία πρόσβασης επιτρέπει σε περισσότερους ανθρώπους να αξιοποιήσουν την τεχνολογία AI και να απολαύσουν τα οφέλη της.
Το ChatGPT αντιπροσωπεύει μια εντυπωσιακή επίδειξη της προόδου που έχει σημειωθεί στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η ικανότητα του να παρέχει ευφυείς και φυσικές συνομιλίες αποδεικνύει τη δυναμική και την ευελιξία αυτής της τεχνολογίας.
Συνολικά, το ChatGPT και η τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα της σύγχρονης τεχνολογικής προόδου.
Κινδυνεύουν ο Σαίξπηρ και οι "κλασικοί";
Έχει ειπωθεί ότι πέρα από τον επιχειρηματικό κόσμο, σημαντικές αλλαγές θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα του πολιτισμού και της λογοτεχνίας. Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Θα δούμε στο μέλλον ρομπότ συγγραφείς… Σαίξπηρ που τα έργα τους να αντικαταστήσουν τα κλασικά αριστουργήματα;
Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο όσον αφορά τη δημιουργία έργων τέχνης και πολιτισμού που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αντάξια των ανθρώπινων δημιουργιών.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο στο μέλλον η ΤΝ να φτάσει σε τέτοια επίπεδα, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία.
Σήμερα, η ΤΝ μπορεί να παράγει απλά κείμενα, ποιήματα, μουσική ή εικόνες βασισμένη σε υπάρχοντα δεδομένα και αλγορίθμους.
Μπορεί ακόμη και να μιμηθεί συγκεκριμένα υφολογικά στοιχεία διάσημων συγγραφέων. Όμως δεν έχει ακόμα τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τη συναισθηματική νοημοσύνη και το βάθος που χαρακτηρίζει τα αριστουργήματα της ανθρώπινης τέχνης.
Στο μέλλον όμως, καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει με εκθετικούς ρυθμούς, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι είναι δυνατό να επιτευχθεί στον τομέα αυτό. Θα πρέπει λοιπόν να παραμένουμε ανοιχτοί σε όλα τα ενδεχόμενα.
Η ανεργία, τα fake news και οι κίνδυνοι
Τι αλλαγές μπορεί να φέρει η τεχνητή νοημοσύνη σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο;
Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να έχει δυνητικές κοινωνικοπολιτικές επιπτώσεις, αν και είναι δύσκολο να προβλεφθούν με απόλυτη βεβαιότητα.
Αρχικά, η αυτοματοποίηση πολλών εργασιών μέσω ΤΝ θα οδηγήσει σε μεγάλη ανεργία για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Για παράδειγμα, θέσεις στη βιομηχανία, τις μεταφορές, το λιανεμπόριο, τη διοίκηση γραφείων και αλλού κινδυνεύουν να χαθούν.
Αυτό θα δημιουργήσει τεράστιες προκλήσεις σε κοινωνικό επίπεδο και θα απαιτήσει νέες πολιτικές επανεκπαίδευσης, επιδοτήσεων ανεργίας και κοινωνικής προστασίας.
Επιπλέον, η ΤΝ θα επιτρέψει τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης μέσω συστημάτων που μπορούν να παράγουν ρεαλιστικό περιεχόμενο κειμένου, εικόνας και βίντεο. Αυτό μπορεί να υπονομεύσει τον δημόσιο διάλογο και τη δημοκρατία. Θα χρειαστούν νέοι κανόνες και ρυθμίσεις.
Ακόμα, υπάρχουν φόβοι για παραβίαση της ιδιωτικότητας από συστήματα ΤΝ που παρακολουθούν συνεχώς τους πολίτες. Και νομίζω πως όλα αυτά δεν αποτελούν καν την κορυφή του παγόβουνου.
Ωστόσο, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, η ΤΝ μπορεί να βελτιώσει δημόσιες υπηρεσίες και να διευκολύνει την παροχή κοινωνικής πρόνοιας. Χρειάζεται προσεκτική διαχείριση για θετικά αποτελέσματα.
Η διαμόρφωση των μελλοντικών κοινωνιών
Μπορεί να οδηγήσει σε μία κοινωνία των όμοιων, των ίσων ή των αρίστων; Και αν μέσα από αυτή μπορεί να εξελιχθεί μια άλλη μορφή ολοκληρωτισμού ή ένας άλλος τύπος δημοκρατίας; Τι προβλέπετε;
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο με θετικό όσο και με αρνητικό τρόπο για την κοινωνία. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα εφαρμοστεί και ποιοι θα έχουν τον έλεγχο.
Από μόνη της η ΤΝ δεν μπορεί να οδηγήσει αναγκαστικά ούτε σε μια ομοιόμορφη κοινωνία ούτε σε μια κοινωνία ίσων ή αρίστων.
Όλα θα εξαρτηθούν από το πολιτικό και οικονομικό σύστημα που θα υιοθετηθεί και τους νόμους που θα διέπουν τη χρήση της, καθώς και τα δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση της.
Φυσικά και υπάρχει κίνδυνος αν γίνει κακή χρήση της ΤΝ για μαζική παρακολούθηση και έλεγχο των πολιτών. Βεβαιότητα θα έλεγα στην περίπτωση κάποιων κρατών.
Από την άλλη, θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας αν χρησιμοποιηθεί για διαφάνεια και ενδυνάμωση των πολιτών.
Δεν υπάρχει ακόμα κάποιο προκαθορισμένο αποτέλεσμα. Θα πρέπει να εργαστούμε ώστε η ΤΝ να αξιοποιηθεί προς όφελος όλων και όχι των λίγων, με γνώμονα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιών.
Σήμερα η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται κυρίως στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών και δεν υπάρχει επαρκής δημόσιος έλεγχος και ρύθμισή της. Αυτό εγείρει ανησυχίες, καθώς τα συμφέροντα λίγων ιδιωτικών φορέων δεν ευθυγραμμίζονται απαραίτητα με το δημόσιο συμφέρον.
Τα κράτη φαίνεται να υστερούν σε γνώση αλλά και δράση σε σχέση με την θέσπιση κανονιστικών πλαισίων για την ΤΝ, ενώ ο δημόσιος τομέας δεν επενδύει επαρκώς σε έρευνα και ανάπτυξη. Αυτό δημιουργεί κινδύνους μονοπωλιακών πρακτικών και κατάχρησης.
Πράγματι, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι πριν η ΤΝ ωριμάσει και γίνει πραγματικά αυτόνομη (πράγμα που δημιουργεί περισσότερα και μεγαλύτερα ερωτήματα), θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο λίγων ιδιωτικών οντοτήτων που ενδεχομένως δεν έχουν τη διάθεση ή την ικανότητα να την διαχειριστούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Χρειάζεται λοιπόν διεθνής συντονισμός και ίσως ένα νέο είδος δημόσιου ελέγχου.
Οι Άραβες έχουν ήδη υπουργείο τεχνητής νοημοσύνης
Διάβασα μια ακόμα ανάρτηση σας. Η πολιτική ηγεσία της Αμερικής δεν έχει καταλάβει καν αυτό που έρχεται και την έννοια της τεχνητής νοημοσύνης. Στην Ε.Ε. κα στην Ελλάδα σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών που βρισκόμαστε πάνω στο θέμα αυτό;
Η υιοθέτηση και ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τις πολιτικές ηγεσίες παγκοσμίως.
Στις ΗΠΑ, πράγματι φαίνεται να υπάρχει καθυστέρηση στην κατανόηση και σωστή αντιμετώπιση του θέματος σε κυβερνητικό επίπεδο. Η προσοχή εστιάζεται περισσότερο σε βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη παρά σε μακροπρόθεσμες στρατηγικές και ρυθμίσεις. Παρακολουθώντας τις συζητήσεις στο Κογκρέσο, μάλλον ανησυχώ περισσότερο για το μέλλον παρά εφησυχάζομαι θα έλεγα.
Στην ΕΕ υπάρχει λίγο μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και έχουν αρχίσει διαβουλεύσεις για ένα κανονιστικό πλαίσιο. Ωστόσο οι εξελίξεις είναι αργές και οι πρώτες δράσεις περισσότερο για το θεαθήναι.
Για να καταλάβουμε λίγο την διαφορά σε σχέση με άλλα κράτη. Πρόσφατα έλαβα μια πρόσκληση από το MIT να συμμετάσχω ως ομιλητής στο πρώτο τους τεχνολογικό Forum στην μέση Ανατολή.
Το συνέδριο λαμβάνει χώρα στο Ντουμπάϊ τον Σεπτέμβρη, και όταν επικοινώνησα για να ενημερωθώ σχετικά, με παρέπεμψαν στο Υπουργείο Τεχνητής Νοημοσύνης. Ναι, καλά διαβάζετε. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν ήδη θεσπίσει το ανάλογο υπουργείο, σημάδι που φανερώνει το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουν το θέμα.
Στην Ελλάδα, δυστυχώς η ΤΝ δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να αποτελεί προτεραιότητα για τους πολιτικούς ηγέτες και όχι μόνο. Υπάρχει μακρύς δρόμος να διανυθεί στην κατανόηση των επιπτώσεων και στον σχεδιασμό στρατηγικής για την ΤΝ, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει ο αντίστοιχος χρόνος. Θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα άμεσα. Πριν οι εξελίξεις μας προσπεράσουν και είναι αργά.
*Οι επαγγελματικοί τίτλοι του Γιώργου Ευστρατιάδη είναι: CEO at Toroblocks, Director at NoobLabs AI, AI/Metaverse thinker, author & public speaker. Το προσωπικό του blog είναι το: www.oknoob.com.