«Οι τεχνίτες που δούλευαν στην κατεδάφιση της γέφυρας δεν είχαν αντιληφθεί τον τρόπο στήριξης της γέφυρας που είναι σαφής. Στηρίζεται στα ακρόβαθρα (που έκοψαν) και όχι στα δύο ελεύθερα πλευρά» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Καρύδης Ομότιμος καθηγητής της Αντισεισμικής Τεχνολογίας, εξηγώντας τα αίτια της τραγωδίας στην Πάτρα με την κατάρρευση της γέφυρας.

«Η γέφυρα αυτή στηρίζεται σε δύο ακρόβάθρα, σε δύο πλευρές. Από τη μία πλευρά και από την άλλη είναι ελεύθερη. Όταν λοιπόν εμείς θέλουμε να την κατεδαφίσουμε και έχουμε το μηχάνημα θα την κόψει στα άκρα στήριξης εδώ, να φύγουν τα δοκάρια στήριξης και να πέσει η γέφυρα;» αναρωτήθηκε.

«Το μηχάνημα έπρεπε να κόβει τη γέφυρα φέτα – φέτα παράλληλα για να στηρίζεται το μηχάνημα. «Το σφυρί που δούλευε έγειρε σχεδόν ανάποδα» σημείωσε.

«Δεν γνώριζαν τι πρέπει να κάνουν αυτοί που ανέλαβαν να κατεδαφίσουν τη γέφυρα» ανέφερε. Χρειάζεται η γνώση της στατικότητας, ενός κτηρίου, μιας κατασκευής για να μπορέσουμε να επέμβουμε» επισήμανε. «Εάν πάμε να κόψουμε ένα δοκάρι που στηρίζει την κατασκευή, καταλαβαίνουμε ότι θα μας έρθει στο κεφάλι» πρόσθεσε.