Αν είστε γύρω στα 40, μπορεί να έχετε παρατηρήσει μερικές αλλαγές στο σώμα σας τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, για πολλές γυναίκες, τα περιεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα μπορεί να έχουν εμφανιστεί από τα μέσα των 30.

Ίσως ήδη να έχετε παρατηρήσει αύξηση ή ανακατανομή του βάρους στο σώμα σας.

Γενικά, η τυπική ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης είναι τα 45 έτη, οπότε, χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν κι άλλες αλλαγές μπροστά σας. Για παράδειγμα, θα αρχίσετε να χάνετε μυϊκή μάζα κατά 1% ετησίως μετά την ηλικία των 50 ετών.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να διευκολυνθείτε σε αυτή την επόμενη φάση της ζωής σας, απλά προσέχοντας το τι τρώτε και χωρίς να στερηθείτε πολλά πράγματα:

Φάτε λαχανικά πλούσια σε νιτρικά

Ορισμένες γυναίκες άνω των 45 ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών. Κι αυτό είναι κρίσιμο επειδή οι αποφάσεις που παίρνουμε στη μέση ηλικία θα επηρεάσουν την υγεία μας στα επόμενα χρόνια.

Μια καλή στρατηγική είναι να αυξήσετε την πρόσληψη λαχανικών πλούσιων σε νιτρικά, όπως είναι τα φυλλώδη λαχανικά, το σέλινο και τα παντζάρια. Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε τα επίπεδα ΝΟ που μειώνονται τόσο με τη γήρανση όσο και με τις ορμονικές αλλαγές.

Ερευνα έχει δείξει ότι δύο σαλάτες την ημέρα μπορούν να ενισχύσουν τη ροή του αίματος που σχετίζεται με το μονοξείδιο του αζώτου σε γυναίκες μέσης ηλικίας.

Δώστε έμφαση στα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, η χολίνη, τα ωμέγα-3, το ιώδιο, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το σελήνιο, γιατί τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων επηρεάζουν την απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Δεν χρειάζεται να πεινάσετε, μην παραλείπετε την πρωτεΐνη

Ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά λάθη που βλέπουν οι διατροφολόγοι στις γυναίκες αυτής της ηλικίας είναι ότι ακολουθούν δίαιτες με εξαιρετικά χαμηλές θερμίδες και παραλείπουν ολόκληρα γεύματα.

Σκεφτείτε το μεταβολισμό σας σαν μια φωτιά. Αν δεν βάζετε αρκετά κούτσουρα στη «φωτιά» σας, αυτή θα μειωθεί. Αυτό μακροπρόθεσμα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζετε τις τροφές.

Το μεγαλύτερο κλειδί είναι να λαμβάνετε 20 έως 30 γραμμάρια πρωτεΐνης με κάθε γεύμα. Όταν πρόκειται για κρέατα με υψηλότερα λιπαρά, όπως το κόκκινο κρέας, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά μόλις μία έως δύο μερίδες την εβδομάδα.

Αυξήστε τις φυτικές ίνες για να μειώσετε τη χοληστερόλη

Η μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αύξησης των επιπέδων χοληστερόλης (που οι περισσότερες γυναίκες συχνά βλέπουν στην εμμηνόπαυση), καθώς και στη διαχείριση του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

Πηγή: vita.gr