Ο Ντόναλντ Τραμπ κυριαρχεί στην κούρσα για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών με το 47% της αποδοχής στους κόλπους του κόμματος έναντι 19% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τον κυβερνήτη της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos. που διήρκεσε επτά ημέρες και ολοκληρώθηκε την Δευτέρα, δείχνει ότι ο Τραμπ έχει αυξήσει το ποσοστό δημοτικότητάς του μεταξύ των Ρεπουμπλικανών σε σχέση με το 43% που του έδινε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos τον Ιούνιο.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για το χρίσμα του κόμματος έπονται με μεγάλη διαφορά: ο Βίβεκ Ραμασουάμι, ένα πρώην στέλεχος βιοτεχνολογίας, φέρεται να συγκεντρώνει το 9% στην δημοσκόπηση και ακολουθεί με 7% ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Ο Ραμασουάμι, ο οποίος είχε μόλις 3% στήριξη σε μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διενεργήθηκε τον Ιούνιο, επενδύει τεράστιο κεφάλαιο από την περιουσία του για την προώθηση της υποψηφιότητάς του. Το Σάββατο αποκάλυψε ότι επένδυσε στην εκστρατεία του περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια.

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, που ρώτησε 4.414 ενήλικες μέσω του Διαδικτύου σε εθνικό επίπεδο, έδειξε αμφίρροπη μάχη για τις εκλογές τον Νοέμβριο του 2024 αν ο Τραμπ βρεθεί αντιμέτωπος με τον Δημοκρατικό νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του και δεν αναμένεται να συναντήσει σοβαρή αντίσταση για την διεκδίκηση του χρίσματος εντός του κόμματός του.

Σε μια υποθετική αναμέτρηση ανάμεσά τους, ο Μπάιντεν εμφανίζεται να προηγείται του Τραμπ με 37% έναντι 35% με το υπόλοιπο 28% των ερωτηθέντων να δηλώνει είτε αναποφάσιστο, είτε ότι θα ψηφίσει κάποιον άλλον ή κανέναν.

Ούτε ο Μπάιντεν ούτε ο Τραμπ ήταν ευρέως αποδεκτοί από ερωτηθέντες εκτός των κομμάτων τους. Μόλις το 31% των ανεξάρτητων ερωτηθέντων είχε θετική άποψη για τον Τραμπ και το 32% για τον Μπάιντεν.

Στα 80 του χρόνια ο Μπάιντεν είναι ο γηραιότερος Αμερικανός πρόεδρος που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο. Το 63% των ερωτηθέντων Δημοκρατικών συμφωνεί ότι είναι πολύ μεγάλης ηλικίας για να βρίσκεται εκεί, ενώ 37% διαφωνούν.

Πάντως, ο Μπάιντεν ηγείται της κούρσας για το χρίσμα των Δημοκρατικών με μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με εκείνη του Τραμπ εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος: το 63% των Δημοκρατικών τον στηρίζει σε σχέση με μόλις το 15% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τον αντιεμβολιαστή ακτιβιστή Ρόμπερτ Φ.Κένεντι τζούνιορ.