Δύσκολες αναμένονται οι επόμενες ημέρες εξαιτίας του καύσωνα Cleon που προβλέπεται να φέρει θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, συμβούλευσε τους πολίτες που να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο από τις 11:00 έως τις 17:00. «Εάν είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε έξω θα πρέπει να το κάνουμε φορώντας καπέλο και αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας, έτσι ώστε να μειωθεί κατά κάποιο τρόπο η επίδραση του ήλιου και της ζέστης στον οργανισμό», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας ενόψει του επερχόμενου καύσωνα.

«Πρέπει να πίνουμε συχνά νερά και γενικώς υγρά ώστε να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνουμε λόγω της εφίδρωσης, του ιδρώτα που πηγαίνει μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες», πρόσθεσε.

Ο κ. Βασιλακόπουλος πρότεινε το κλιματιστικό να παραμένει στους 22-24 βαθμούς και όχι να κατεβαίνει πιο χαμηλά, καθώς, όπως είπε, η διαφορά με τη θερμοκρασία έξω είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλη. «Εάν έχουμε κλιματισμό είναι πάρα πολύ καλό να τον χρησιμοποιούμε. Δεν είναι ανάγκη να το βάλουμε στους 18 ή 19 βαθμούς. Ούτως ή άλλως αν βγούμε έξω η διαφορά της θερμοκρασίας θα είναι τεράστια, μία θερμοκρασία 22, 23, 24 βαθμών είναι πάρα πολύ εντάξει», είπε.

«Εάν δεν έχουμε κλιματιστικά ένας ανεμιστήρας και συχνά ντους με δροσερό νεράκι μπορούν κάλλιστα να μειώσουν τις συνέπειες.

Μεταξύ άλλων, συμβούλευσε τους ανθρώπους εν μέσω καύσωνα να επιλέγουν μικρά γεύματα, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και να περιοριστεί το βαρύ φαγητό», ανέφερε.

Ο κ. Βασιλακόπουλος κάλεσε τους πολίτες με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους ώστε να συζητήσουν εάν η αγωγή τους χρειάζεται κάποια τροποποίηση.