Τις πληγές της μετρά η Γαλλία μετά τις σοβαρές ταραχές που προκάλεσαν νέους τριγμούς στο Ελιζέ και μετέτρεψαν το Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις σε πεδία μάχης.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, από το βράδυ της 27ης προς 28η Ιουνίου έως το πρωί της Τρίτης είχαν συλληφθεί 3.486 άτομα, κάηκαν 12.202 οχήματα και 1.105 κτίρια ενώ 209 τμήματα της εθνικής αστυνομίας, της χωροφυλακής ή της δημοτικής αστυνομίας δέχθηκαν επίθεση. Συνολικά 374 άτομα έχουν δικαστεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου από την Παρασκευή, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Νομική Επιτροπή της Γερουσίας θα ακούσει την Τετάρτη στις 16:30 (17:30 ώρα Ελλάδας) τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν «για τις ταραχές που σημειώθηκαν από τις 27 Ιουνίου 2023», μετά το θάνατο του 17χρονου Ναέλ, που σκοτώθηκε από έναν αστυνομικό. Η ακρόαση θα είναι ανοιχτή στον Τύπο και θα μεταδοθεί ζωντανά στον ιστότοπο της Γερουσίας.

«Επιφυλακτικός» δήλωσε ο Μακρόν για την αποκατάσταση της ηρεμίας μετά τις ταραχές

Υποδεχόμενος σήμερα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων τους 241 Δήμαρχους των πόλεων και των κοινοτήτων που επλήγησαν περισσότερο από τις ταραχές που ξέσπασαν στη Γαλλία μετά τον θάνατο του δεκαεπτάχρονου Ναέλ, ο οποίος πυροβολήθηκε από αστυνομικό την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας θέλησε να δείξει, εντός και εκτός των συνόρων, ότι η ομαλότητα και ηρεμία επιστρέφουν στη χώρα. Ωστόσο έσπευσε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να προειδοποιήσει τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ότι το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων των ταραχών είναι υπαρκτό, κυρίως ενόψει της γαλλικής Εθνικής Εορτής της 14 Ιουλίου.

«Είναι βιώσιμη η επιστροφή στην ηρεμία; Θα ήμουν επιφυλακτικός για τις ερχόμενες μέρες και εβδομάδες. Αλλά επιτέλους η κορύφωση της βίας που ζήσαμε τα πρώτα βράδια πέρασε», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε ακόμη στους αιρετούς τοπικούς άρχοντες «τη στήριξη, την εκτίμηση και την αναγνώριση του Έθνους» για τη «δράση» τους τις τελευταίες ημέρες.

«Αν είστε εδώ, είναι επειδή υπήρξατε θύματα, είτε εσείς είτε μερικές φορές οι οικογένειές σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, με έναν αφόρητο και ανείπωτο τρόπο» είπε στους Δημάρχους ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η γαλλική εφημερίδα Figaro σημειώνει στο σημερινό της φύλλο ότι ο πρόεδρος Μακρόν είναι συνηθισμένος πλέον στις κρίσεις. Ξεκίνησε με την κρίση του κορονοϊού, συνέχισε με τα κίτρινα γιλέκα, ακολούθησε η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας και σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με την εξέγερση χιλιάδων ανθρώπων κυρίως νεαρής ηλικίας, οι οποίοι κατά τεκμήριο κατοικούν στα λαϊκά προάστια των περιχώρων του Παρισιού και των άλλων μεγάλων πόλεων της Γαλλίας. Όπως σημειώνει γαλλική εφημερίδα, ο πρόεδρος Μακρόν αντιμετώπισε αυτές τις κρίσεις ακολουθώντας κατά βάση την λεγόμενη διαδικασία των τεσσάρων D: διάγνωση (diagnostic), απόφαση (décision), δοσολογία (dosage), αποφασιστικότητα (détermination).

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει καταφέρει ως σήμερα να αντιμετωπίζει με σχετική επιτυχία τις κρίσεις που βρέθηκαν μπροστά του, προβληματισμός επικρατεί στη Γαλλία, αλλά και στο διεθνή χώρο, ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Παρίσι. Το αθλητικό αυτό γεγονός δεν συνδέθηκε παρά μόνο παράπλευρα με το χάος των τελευταίων ημερών. Ωστόσο η ασφάλεια των εγκαταστάσεων έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες. Έχει εντατικοποιηθεί η φύλαξη και έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι αστυνομικοί με σκύλους, ενώ τα πλέον ακριβά μηχανήματα των εργοταξίων έχουν προσωρινά απομακρυνθεί.