Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπλαση των Προσφυγικών, από τη στιγμή που έπεσαν οι υπογραφές της σύμβασης με τον ανάδοχο πριν από μερικές μέρες.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο στο οποίο δίνει τεράστια σημασία η δημοτική αρχή αφού έχει να κάνει με μια ιστορική και γραφική συνοικία η οποία έχει συνδεθεί όχι μόνο με το προσφυγικό στοιχείο, αλλά και την εργατική τάξη, έχοντας μεγαλώσει σε αυτή δεκάδες λαϊκές οικογένειες.

Ωστόσο, αρκετές από αυτές τις οικογένειες που μεγάλωσαν στα Προσφυγικά, βλέποντας την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί την τελευταία δεκαετία, έφυγαν από αυτή, πουλώντας  το ακίνητο τους ή ακόμα και εγκαταλείποντας το, προκειμένου να πάνε να ζήσουν αλλού.

Έτσι, η ιστορική συνέχεια αυτής της γειτονιάς που είχε ζωή από τις αρχές της δεκαετίας του ’20, κινδύνεψε να χαθεί εξαιτίας της υποβάθμισης της περιοχής, η οποία ήταν συνέπεια της παραβατικότητας που επέδειξαν οι διάφορες οικογένειες ή ομάδες ρομά που βρήκαν φθηνό ενοίκιο, σε κάποια από τα σπίτια της συνοικίας.

Στόχος του έργου που είναι να ξεκινήσει είναι να επιτευχθεί η αναζωογόνηση αυτής της προσφυγικής συνοικίας, έτσι ώστε μακροπρόθεσμα να επιστρέψουν οι απόγονοι των οικογενειών που εγκατάλειψαν αυτή την όμορφη και γραφική γειτονιά.

Το έργο που θα γίνει θα καλύψει τα κενά που υπάρχουν σε υποδομές, με τη δημιουργία αποχετευτικού δικτύου, με υπόγειο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, με την ανασκευή πεζοδρομίων και του οδικού δικτύου, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει μια άλλη αισθητική στη συνοικία, με την διαμόρφωση νέων πεζόδρομων, την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων και την ενίσχυση του πρασίνου.


To σχέδιο της ανάπλασης

Μια άλλη πνοή στη συνοικία

Είναι ένα έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με τις εργασίες να γίνονται σε όλο το κομμάτι της οικιστικής ενότητας των Προσφυγικών, με προϋπολογισμό πάνω από 10.000.000 ευρώ.

Μαζί με το έργο της αναβάθμισης της Πλατείας Ελευθερίας που έπεται (είναι στην διαδικασία της δημοπράτησης, έχοντας εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του μέσα από το Πράσινο Ταμείο) θα δώσει συνολικά μια άλλη πνοή σε αυτή την ιστορική συνοικία.

Μια συνοικία που δεν πρέπει να χάσει τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν (όπως για παράδειγμα οι κοινόχρηστες αυλές, τα στενάκια ανάμεσα στα σπίτια κτλ) και τα οποία συνθέτουν την ιδιοσυστασία μιας γειτονιάς που οι κάτοικοι της, μέσα από την αρχιτεκτονική και την πολεοδομική της, έχουν έναν συνεκτικό δεσμό μεταξύ τους.