Το καλοκαίρι είναι εδώ και τα ράφια των καταστημάτων έχουν γεμίσει μούρα και μύρτιλα, τα οποία – παρά το μέγεθός τους – ξεχειλίζουν από γεύση και είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά.

Μια μόνο χούφτα blueberries είναι καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχει βιταμίνη C, K, μαγγάνιο και πολυφαινόλες, όπως αναφέρει το vita.

Μελέτες έχουν συνδέσει τα μύρτιλα με τη μακροζωία και την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και του εντέρου. Για να μην αναφέρουμε ότι αποτελούν νόστιμη προσθήκη σε μια ποικιλία συνταγών, τόσο γλυκών όσο και αλμυρών.
Τα μύρτιλα στο μικροσκόπιο

Τα blueberries έχουν μελετηθεί εκτενώς για την περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένης μιας φυτικής ένωσης που ονομάζεται ανθονιακίνες. Αυτές είναι υπεύθυνες για το μπλε χρώμα στα μύρτιλα και έχουν συνδεθεί με την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Πρόσφατη ανασκόπηση υπογράμμισε τη συσχέτιση μεταξύ των blueberries και των χαμηλότερων επιπέδων ολικής χοληστερόλης και LDL (κακής χοληστερόλης), καθώς και των μειωμένων επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Η ικανότητα που έχουν τα μύρτιλα να καταπολεμούν τη φλεγμονή έχει επίσης συνδεθεί με την υγεία του εγκεφάλου και την υγιή γήρανση. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τη γνωστική έξασθένιση σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο άνοιας.

Επιπλέον, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον. Παράλληλα, η βιταμίνη C που περιέχουν θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τα μύρτιλα είναι υγιεινά και για το έντερο, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα μύρτιλα ανακούφισαν τα κοιλιακά συμπτώματα ατόμων με λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές. Παράλληλα, βελτίωσαν τους γενικούς δείκτες ευεξίας και ποιότητας ζωής τους.
Αποκατάσταση μετά την προπόνηση με blueberries

Λόγω της αντιοξειδωτικής τους δύναμης, τα βατόμουρα φημίζονται για την ικανότητά τους να μειώνουν τη φλεγμονή μετά την προπόνηση. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα μύρτιλα (και οι μπανάνες) μείωσαν τους προφλεγμονώδεις δείκτες σε ποδηλάτες μετά την προπόνηση.

Ταυτόχρονα, μελέτη σε αθλήτριες συμπέρανε ότι η κατανάλωση των blueberries πριν και μετά από μυϊκή βλάβη που προκαλείται από άσκηση, επιταχύνει την αποκατάσταση και τη δύναμη των μυών.