Ο επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς και στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε για το πώς η Wagner προχώρησε τόσο γρήγορα στην ενδοχώρα της Ρωσίας κατά την ανταρσία της.

Ο Βίκτορ Ζόλοτοφ δήλωσε την Τρίτη (27/6) ότι στασιαστές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner κατάφεραν να φθάσουν τόσο γρήγορα κοντά στη Μόσχα, επειδή οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας εστίασαν στο να εγγυηθούν την άμυνα της πρωτεύουσας.

Ο αποστάτης μισθοφόρος Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε δηλώσει ότι οι μαχητές του διήνυσαν 780 χιλιόμετρα σε μια μέρα και ήθελαν 200 χιλιόμετρα για να φθάσουν στην Μόσχα, το Σάββατο 24 Ιουνίου. Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει την κίνησή τους ως ένα «εξαιρετικό παράδειγμα» για το πώς έπρεπε να πολεμήσει ο Ρωσικός Στρατός στην Ουκρανία.

Αλλά, ο στενός συνεργάτης του Πούτιν και επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς, έδωσε μια διαφορετική εξήγηση. «Είναι πολύ απλό: συγκεντρώσαμε όλη τη δύναμή μας στη Μόσχα», είπε ο Ζόλοτοφ, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής των σωματοφυλάκων του προέδρου από το 2000 έως το 2013 και ο οποίος έχει εμφανισθεί μερικές φορές να κρατάει αυτόματο όπλο για να προστατεύει τον Πούτιν στα επικίνδυνα ταξίδια του.

Ο 69χρονος Ζόλοτοφ είπε ότι βρισκόταν σε στενή επικοινωνία με τον Πούτιν την Παρασκευή 23 Ιουνίου και το Σάββατο 24 του μήνα. Εξήγησε ακόμη ότι τα μέλη της Εθνικής Φρουράς θα εξοπλισθούν μελλοντικά με βαρύ οπλισμό και άρματα μάχης, μετά την προετοιμασία που έκαναν για να αμυνθούν στην πρωτεύουσα κατά των μαχητών της Wagner.

H Εθνική Φρουρά, μια δύναμη με περισσότερα από 340.000 μέλη, δημιουργήθηκε το 2016 για να εγγυηθεί την τάξη και την ασφάλεια μαζί με την Αστυνομία και τις Υπηρεσίες Ασφαλείας.

Ο Ζόλοτοφ, ο οποίος ως σωματοφύλακας βρισκόταν δίπλα στον Μπόρις Γέλτσιν σε ένα άρμα μάχης, όταν εκείνος ηγήθηκε της αντίστασης στην απόπειρα πραξικοπήματος του 1991 από σκληροπυρηνικούς κατά του προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε ότι οι άνδρες του ήταν έτοιμοι να πολεμήσουν μέχρι θανάτου για να υπερασπιστούν τη ρωσική ηγεσία.

«Όλοι τους, θα πολεμήσουν μέχρι θανάτου», είχε πει ο Ζόλοτοφ.