«Ένεση» 15 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό ανακοίνωσε η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, χαρακτηρίζοντας «φριχτό» το ναυάγιο στην Πύλο. Όπως δήλωσε η ίδια, «τo μέγεθος των προκλήσεων σήμερα απαιτεί από εμάς να δώσουμε επείγουσες και γρήγορες απαντήσεις», κάνοντας λόγο για την ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

«Πρέπει να εργαστούμε πιο εντατικά με τη γειτονιά μας για να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη, να σταθεροποιήσουμε αυτές τις χώρες», επεσήμανε μεταξύ άλλων για το μεταναστευτικό η Φον ντερ Λάιεν στη σκιά του ναυαγίου στην Πύλο.

Η ίδια μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας. «Επομένως χρειαζόμαστε πρόσθετο προϋπολογισμό για Σύρους πρόσφυγες στη Συρία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία… Για τη νότια διαδρομή μετανάστευσης, για τα δυτικά Βαλκάνια για τους εταίρους σε όλο τον κόσμο στις ανθρωπιστικές κρίσεις και φυσικές καταστροφές και για να διατηρήσουμε την ικανότητά μας για αντίδραση στις ανθρωπιστικές κρίσεις και φυσικές καταστροφές», δήλωσε.