Το πιο απλό πράγμα μπορεί να είναι τόσο θεμελιώδες εκείνη τη στιγμή, που να βοηθάει την ψυχή του διασωθέντα να απομακρυνθεί από το έρεβος. Αυτό λέει στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο Δημήτρης Χαλιώτης, πατρινός εθελοντής διασώστης στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Σε κάθε μεγάλο δυστύχημα και καταστροφή με επίκεντρο τον άνθρωπο, η οργάνωση συνδράμει τα θύματα με ομάδες ανθρώπων, η καθεμία από τις οποίες έχει επιφορτιστεί με διαφορετικό ρόλο. «Η ψυχολογική υποστήριξη ξεκινάει από την ώρα ακόμα που παρέχεις τις Α΄ βοήθειες σε έναν άνθρωπο.

Ο τρόπος που του μιλάς αλλά κι η στάση του σώματος σου πρέπει να είναι τέτοια που αυτόματα θα τον ηρεμήσουν και θα τον ανακουφίσουν. Είναι αυτά που θα καλλιεργήσουν ένα κλίμα ασφάλειας στον άνθρωπο που ήρθε αντιμέτωπος με κάτι τρομερό. Θα χρειαστεί βέβαια αρκετή ώρα για να βγει από τη σύγχυση και να αρχίσει να εκδηλώνεται», λέει ο κ. Χαλιώτης.

Προσθέτει πως «για να αρχίσει να νιώθει ξανά άνθρωπος, ο άνθρωπος, πρέπει γρήγορα να καλύψεις βασικές του ανάγκες- πείνα, δίψα, ανάγκη για ζέστη. Ένα ζευγάρι παπούτσια για να μετακινείται στον χώρο, θα τον κάνει αυτομάτως να νιώσει καλύτερα. Κάνουμε τα πάντα για να δημιουργήσουμε ένα κλίμα ασφάλειας».

Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει νόημα

Το επόμενο που πρέπει να μεταδοθεί άμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους, είναι πως: «υπάρχει ελπίδα, υπάρχει νόημα, όσα ακραία πράγματα κι αν έχουμε ζήσει», λέει ο κ. Χαλιώτης και συνεχίζει: «Φράσεις όπως η παραπάνω, τους κάνει λειτουργικούς, τους υπενθυμίζει το νόημα της ζωής, τους ενισχύει την αυτοπεποίθηση».

Και αφού κατακτηθεί και το παραπάνω στάδιο, οι εθελοντές τους Ερυθρού Σταυρού προσπαθούν να δώσουν στους βασανισμένους ανθρώπους κι έναν ρόλο, μια αρμοδιότητα, ακόμα και αν είναι μόλις για δύο 24ωρα σε έναν εφήμερο χώρο παραμονής. «Αυτή η αρμοδιότητα μπορεί να είναι απλώς το να μιλήσουν σε έναν διπλανό τους, ο οποίος χρειάζεται παρηγοριά» εξηγεί.