Οι εργασίες της ανάπλασης της Κάτω πόλης συνεχίζονται στον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων, με τα συνεργεία να ξηλώνουν τους κυβόλιθους που υπήρχαν εκεί, από το πάνω μέρος φτάνοντας έως και στην Ρήγα Φεραίου.

Το ερώτημα όμως που θέτουν αρκετοί δημότες βλέποντας τα συνεργεία του εργολάβου να "ξηλώνουν" έναν πεζόδρομο που κατά κοινή ομολογία ήταν σε καλή κατάσταση, είναι το εξής: Οι κυβόλιθοι αυτοί θα πάνε στα σκουπίδια ή θα φυλαχτούν στις αποθήκες του Δήμου για να χρησιμοποιηθούν σε άλλου είδους έργα που μπορούν να γίνουν σε άλλες περιοχές της Πάτρας;

Έχει προνοήσει η δημοτική αρχή για το δεύτερο; Ρωτήσαμε για το θέμα και αυτό που μας απάντησε άνθρωπος της δημοτικής αρχής που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις εργασίες που γίνονται εκεί, είναι ότι ένα μικρό μέρος των κυβόλιθων θα διασωθούν και θα πάνε στις αποθήκες του δήμου. 

Το μεγαλύτερο μέρος των κυβόλιθων θα πεταχτούν αφού όπως μας εξήγησε οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι σε καλή κατάσταση, έχουν αναμειχθεί με άλλα υλικά από το πέρασμα των ετών και κατά συνέπεια δεν είναι εύκολο να διατηρηθούν και να προφυλαχτούν αφού διαλύονται εύκολα. 


Για να σώζονταν το μεγαλύτερο μέρος των κυβόλιθων θα έπρεπε, όπως μας εξήγησε, να βγουν όχι με μηχανήματα, αλλά με το χέρι και κάτι τέτοιο, εκτός από δύσκολο ως εγχείρημα, θα έφερνε σημαντική καθυστέρηση στην εξέλιξη των εργασιών.

Πάντως, οι κύβολιθοι που θα σωθούν από το ξήλωμα θα μεταφερθούν στις αποθήκες της Ξερόλακκας, εκεί όπου υπάρχουν και άλλα οικοδομικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα έργα.  

Οι συγκεκριμένοι της Τριών Ναυάρχων θα μπορούσαν άνετα να χρησιμοποιηθούν σε διαβάσεις πεζών για την ανάσχεση της ταχύτητας των αυτοκινήτων ή για την δημιουργία πεζόδρομων και πεζοδρομίων σε άλλα σημεία της Πάτρας.

(Οι φωτογραφίες είναι του Κωνσταντίνου Ραχανιώτη).