Με την ανάπλαση της Άνω πόλης και την ολοκλήρωση των εργασιών σε αυτή την όμορφη γειτονιά της Πάτρας, η αχαϊκή πρωτεύουσα εκτός όλων των άλλων έχει την ευκαιρία να αποκτήσει ένα θρησκευτικό μνημείο που μπορεί να φέρει τουρίστες και επισκέπτες.
Ο λόγος για τον ιερό ναό του Παντοκράτορα. Ο ναός έχει σημαντική αρχαιολογική, ιστορική και αρχιτεκτονική αξία. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές βρίσκεται πάνω από τον αρχαίο ναό του Ολυμπίου Διός που είχε μια μεγάλη σημασία στον αρχαίο κόσμο της περιοχής.
Επιπλέον ιστορικά ο ναός αυτός αποτελούσε το σημείο αναφοράς στον Οθωμανικό κόσμο, σε μία περιοχή που εκείνα τα χρόνια χτυπούσε η καρδιά της αγοράς και της πόλης. Αρχιτεκτονικά ο ναός αποτελεί μια μικρογραφία του ιερού ναού της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης και έχει σχεδιαστεί κατά τα ίδια πρότυπα.
Με το έργο της ανάπλασης της Άνω πόλης και της πεζοδρόμησης της οδού Παντοκράτορος από το ύψος της 25ης Μαρτίου έως το ύψος της Λόντου, αλλά και τις παρεμβάσεις που γίνονται ή είναι να γίνουν για την ανάδειξη της αισθητικής της περιοχής, ανοίγει ο δρόμος για να αποτελέσει ο ναός τοπωνύμιο και σημείο αναφοράς των επισκεπτών – τουριστών.
Οι επισκέπτες στο πλαίσιο της περιήγησης τους στα σοκάκια και στα δρομάκια της Άνω πόλης, έχοντας ως βασικούς τους προορισμούς το γειτονικό Ρωμαϊκό Ωδείο και το Κάστρο της Πάτρας, θα έχουν την ευκαιρία να περνάνε μια βόλτα από την εκκλησία του Παντοκράτορα και να θαυμάζουν από κοντά την αρχιτεκτονική, τις τοιχογραφίες, τις εικόνες και γενικότερα την επιβλητικότητα που αποπνέει το όλο κτίριο.
Ο Παντοκράτορας έτσι θα αποτελέσει κάτι σαν τον Άγιο Ανδρέα της Άνω πόλης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ναός του Παντοκράτορα δεχόταν και πριν από την ανάπλαση ξένους επισκέπτες, ωστόσο σίγουρα, πλέον τα πράγματα αλλάζουν.
Οι τέσσερις ακόμα γειτονικοί ιστορικοί ναοί
Σημειώνουμε ότι σε σχετικά κοντινή απόσταση από τον Παντοκράτορα βρίσκονται και τέσσερις ακόμα ιστορικοί ναοί που μπορεί να ελκύσουν επισκέπτες όπως αυτός του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Νικολάου, των Εισοδίων και της Παντάνασσας.
Οπότε η Πάτρα μπορεί να αποκτήσει μια ακόμα δυναμική στον θρησκευτικό τουρισμό, αυτόνομη και ανεξάρτητη από τον ναό του Αγίου Ανδρέα που αποτελεί το μνημείο της αχαϊκής πρωτεύουσας με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
Το σημαντικό όμως για την ανάδειξη του Παντοκράτορα είναι να παραμείνει η οδός πεζόδρομος, όπως ορίζει η ανάπλαση, και να σταματήσουν οι δημότες να παρκάρουν εκεί παράνομα τα οχήματα τους.
(Oι φωτογραφίες είναι από την σελίδα explore patras).

Δείτε επίσης
