Το 2019 η Ναυταθλητική Ένωση Πατρών δημιούργησε ένα νέο τμήμα, αυτό της καλλιτεχνικής κολύμβησης, με προπονήτρια την Ελισάβετ Βασιλείου.
Τέσσερα χρόνια μετά η ομάδα αυτή πλέον έχει περισσότερα κορίτσια, κατεβαίνει στους αγώνες του πανελλήνιου πρωταθλήματος με αξιώσεις και έχει δείξει ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν η Πάτρα είναι μία πόλη με δυνατότητες και σε αυτό το σπορ της συγχρονισμένης κολύμβησης, βγάζοντας τα επόμενα χρόνια αθλήτριες που μπορούν να φτάσουν ψηλά.
Η προπονήτρια της ομάδας της ΝΕΠ Ελισάβετ Βασιλείου μαζί με τη συνεργάτιδα της την Βαλάντια Κορνέζου και έχοντας στο πλευρό τoυς την μπαλαρίνα Χριστίνα Κοσμά που έχει αναλάβει το κομμάτι τις ρυθμικής γυμναστικής μιλούν στο patrasevents.gr για τα σχέδια που έχουν για την ομάδα τους και την δουλειά που γίνεται σε καθημερινή βάση.
-Πώς πάει η χρονιά;
"Είναι μια δύσκολη και απαιτητική χρονιά για τα κορίτσια διότι πλέον έχουν αλλάξει οι φιλοδοξίες τους. Η προπόνηση είναι πιο εντατική φέτος και έχουν υψηλούς στόχους για το μέλλον. Είναι μια καινούργια ομάδα και μέρα με τη μέρα δένονται όλο και περισσότερο μεταξύ τους.
Οι χορογραφίες τους έχουν αρκετά μεγάλο βαθμό δυσκολίας πλέον, οπότε χρειάζεται πολύ σκληρή προπόνηση. Είμαστε πολύ ευχαριστημένες από την προσπάθεια, τη θέληση και την επιμονή τους. Βελτιώνονται καθημερινά και αυτό μας κάνει αισιόδοξες για το μέλλον".
-Κατεβαίνουν σε αγώνες;
"Ναι, βεβαίως! Κατεβήκαμε στο χειμερινό κορασίδων Α’ και σε όρια πρόκρισης και ετοιμαζόμαστε για το πανελλήνιο πρωτάθλημα κορασίδων A’".
- Από το 2019 και μετά όταν ξεκίνησε το τμήμα ποια ήταν η εξέλιξη του;
"Περάσαμε από σαράντα κύματα, κορωνοϊό, δυσκολίες με το κολυμβητήριο και γενικά είναι πολύ απαιτητικό το χτίσιμο μιας ομάδας. Είμαι παρά πολύ ευχαριστημένη και αισιόδοξη γιατί υπάρχει μια απίστευτη αλληλοβοήθεια με τις συνεργάτιδες μου και προχωράμε δυναμικά.
Ξεκινήσαμε στο πρώτο μας πρωτάθλημα το 2021 με 5 κορίτσια σε ομαδικό και πλέον κατεβαίνουμε με 8 κορίτσια και αναπληρωματική όποτε έχουμε μια τρομερή άνοδο εχοντας καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια σε αυτά τα χρόνια".
-Τι προβλήματα αντιμετωπίζει μια ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης στην Πάτρα;
"Το πιο βασικό μας πρόβλημα είναι το κρύο νερό, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα αθλήματα του υγρού στίβου στο συγκεκριμένο κολυμβητήριο. Δεύτερον είναι ότι η καλλιτεχνική κολύμβηση θέλει αρκετό χώρο σαν άθλημα και αρκετές ώρες. Αυτό δεν είναι εφικτό λόγω των εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων των παιδιών".
-Ποιο είναι το επίπεδο της συγχρονισμένης κολύμβησης στην Πάτρα. Πιστεύεις ότι μελλοντικά θα βγάλουμε αθλήτριες στο συγκεκριμένο σπορ;
"Θεωρώ πως είμαστε σε ένα αξιόλογο επίπεδο. Είναι ακόμα μια καινούργια ομάδα που πέρασε δύσκολα χρόνια λόγω του κορωνοϊού. Όμως για το χρόνο που δουλεύουμε, πραγματικά φαίνεται να εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς.
Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων μας έχει και η δεύτερη προπονήτρια, Βαλάντια Κορνέζου, πρώην αθλήτρια της εθνικής ομάδας καλλιτεχνικής κολύμβησης. Θεωρούμε πως μελλοντικά θα καταφέρουμε να βγάλουμε αθλήτριες".
-Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς που σκέφτονται να βάλουν το κορίτσι τους στη πισίνα;
"Είναι ένα δύσκολο άθλημα με παρά πολλές απαιτήσεις αλλά ταυτόχρονα τόσο δημιουργικό που το κάνει απίστευτα ξεχωριστό και είναι ένας λόγος που όλα τα παιδιά το αγαπούν τόσο πολύ.
Πρέπει να υπάρχει θέληση και από τους γονείς και από τα παιδιά ώστε να καταφέρουμε να φτάσουμε όσο πιο μακριά γίνεται. Η αλήθεια είναι ότι θέλει αρκετές ώρες ενασχόλησης και τριβής ώστε να καταφέρουμε όλα τα στοιχεία του αθλήματος όπως είναι ο συγχρονισμός, η μουσικότητα, ο ρυθμός, το κολύμπι, η ευλυγισία και η ομαδικότητα".
-Τι άλλο διδάσκεις και τι μπορεί να μάθει επιπλέον ένα κορίτσι που έρχεται στην ομάδα σου;
"Μαζί με τις συνεργάτιδες μου Βαλάντια Κορνέζου και Χριστίνα Κοσμά, έχουμε αναλάβει ένα πλήρες πρόγραμμα ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του αθλήματος.
Μαθαίνουμε κολύμπι, πως να αναπνέουμε σωστά με διάφορες τεχνικές από την Pranayama Yoga ώστε να είναι εύκολο στο παιδί να κρατάει την ανάσα του κάτω από το νερό. Επίσης, αφιερώνουμε αρκετή ώρα έξω απο το νερό ώστε να δουλέψουμε αρκετά με ασκήσεις ενδυνάμωσης.
Μαθαίνουμε επίσης μπαλέτο αλλά και ρυθμική γυμναστική, όπως στηρίξεις αλλά και άλματα. Και τέλος διδάσκουμε στα παιδιά Yoga για να βελτιώσουμε την συγκέντρωσή τους αλλά και την ισορροπία τους".
-Ποιες είναι οι δικές σου φιλοδοξίες πλέον και ποια τα σχέδια σου για τα επόμενα χρόνια;
"Όπως γνωρίζετε το άθλημα δεν αφορά μόνο κορίτσια αλλά και αγόρια, και από φέτος επιτρέπονται και αγόρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οπότε ένας άμεσος στόχος είναι να καταφέρουμε να συμμετάσχουμε σε μεικτό ντουέτο και μεικτό ομαδικό. Θα επιθυμούσαμε να γίνει το άθλημα πιο διαδεδομένο και να προσεγγίσουμε ακόμα πιο πολλά παιδιά.
Τέλος, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε δυναμικά και να καταφέρουμε καλύτερες θέσεις σε πανελλήνια πρωταθλήματα και να έχουμε και αθλήτριες στην εθνική ομάδα".
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην ομάδα βρίσκονται πάνω από 40 παιδιά, ενώ οι αθλήτριες της αγωνιστικής ομάδας είναι οι εξής: Μυρτω Καϊαφα, Ειρήνη Νικολακοπούλου, Ηλιάνα Καρβούνη, Νικολέτα Καρβούνη, Χριστίνα Γεραμουτσου, Ιωάννα Γιαννακόπουλου , Δήμητρα Σακκή, Κωνσταντίνα Δημοπουλου, Έλενα Σκονδρα και Μαρίνα Τσεγγενέ.