Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πρωτίστως πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα. Αποτελεί βασική προτεραιότητα για την  Δημοτική Αρχή της Πάτρας, γιατί αφορά  την ποιότητα ζωής του λαού και των μελλοντικών γενεών. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα με φανερές τις επιπτώσεις. Δεν αρκούν όμως οι διαπιστώσεις, είναι ανάγκη να βρούμε τις αιτίες. Σίγουρα δεν ευθυνόμαστε όλοι,  όπως δημόσια υποστηρίζουν αυτοί που θέλουν να αθωώσουν τις κυβερνήσεις και την αντιπεριβαλλοντική τους πολιτική, που εξυπηρετεί  τα συμφέροντα των  επιχειρηματικών ομίλων.

Εμπορευματοποιούν το περιβάλλον με τις κατευθύνσεις της ΕΕ όπως «ο ρυπαίνων πληρώνει» και το «εμπόριο των ρύπων», έχοντας δημιουργήσει έναν κερδοφόρο τομέα για πολλούς επιχειρηματικούς ομίλους, οξύνοντας, αποδεδειγμένα, την περιβαλλοντική υποβάθμιση.  Κλείνουν τις μονάδες λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και προωθούν την καρκινογόνο καύση απορριμμάτων. Οι ανταγωνισμοί των κρατών και μονοπωλίων καταλήγουν σε καταστροφικούς, για τους λαούς, πολέμους με ανυπολόγιστες, μη αναστρέψιμες συνέπειες για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.      

Με νομοθετικές ρυθμίσεις των ελληνικών κυβερνήσεων μπορούν να εγκατασταθούν ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και τουριστικές μονάδες ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές Natura.  Εγκατέστησαν γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά καταστρέφοντας δάση, παραγωγική γη και νησιά, χωρίς κανένα σεβασμό στη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά. Ταυτόχρονα πληρώνουμε πανάκριβα την ενέργεια και διευρύνεται η ενεργειακή φτώχεια. Αυτή την πολιτική ονομάζουν «πράσινη ανάπτυξη» και δίνουν κίνητρα για κερδοφόρες επενδύσεις στην λεγόμενη «κυκλική οικονομία».

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, γιατί προτεραιότητα μας είναι η ποιότητα ζωής του λαού, η προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος.  Παραλάβαμε σκουπιδότοπους και τους μετατρέψαμε σε πάρκα  που τα χαίρονται χιλιάδες πατρινοί και επισκέπτες, όπως το Νότιο Πάρκο, το Έλος της Αγυιάς, το Πλατανόδασος. Διεκδικούμε το Ριγανόκαμπο όπου θα διαμορφωθεί το Ανατολικό Πάρκο. Διεκδικήσαμε με το λαό το παραλιακό μέτωπο για το οποίο προχωρούν οι διαδικασίες να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου, αναψυχής αθλητισμού και πολιτισμού.

Εξοικονομούμε  φυσικούς πόρους κι ενέργεια, προστατεύοντας το περιβάλλον,  με την αντικατάσταση δεκάδων χιλιάδων λαμπτήρων με LED, την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, την ηλεκτρονική Διαχείριση Δημοτικού Φωτισμού, τον  τηλεχειρισμό του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΠ.  

Μόνο στο Δήμο της Πάτρας  παρέχεται δωρεάν παρόδια ελεγχόμενη στάθμευση, πάρκινγκ στις εισόδους της και δωρεάν μεταφορά από και προς το κέντρο, που εκσυγχρονίζεται  με τα εφαρμογές της «έξυπνης πόλης». Διεκδικούμε δημόσιο σύστημα συνδυασμένων αστικών μετακινήσεων με φθηνό εισιτήριο και  ψηφιακό σύστημα διαχείρισης και ενημέρωσης επιβατών, για να περιορίσουμε την αυτοκίνηση και  το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην πόλη. 

Αναδείξαμε τα αδιέξοδα της ιδιωτικοποίησης στη διαχείριση απορριμμάτων-ανακύκλωση. Η πρόταση μας εστιάζει στον ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό της διαχείρισης των αποβλήτων από ενιαίο κρατικό φορέα, με προτεραιότητα μεταξύ άλλων την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Τα έργα επεξεργασίας απορριμμάτων είναι σε διαγωνιστική διαδικασία και  οι  μηχανικοί του Δήμου εργάζονται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε να αρχίσει η κατασκευή.

Το προηγούμενο καλοκαίρι και ξέσπασαν εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον. Οι τεράστιες ελλείψεις στην δασοπροστασία και την πυρόσβεση, με ευθύνη της κυβέρνησης, είναι φανερές. Οι εργαζόμενοι του Δήμου συνεχίζουν τον καθαρισμό για την προστασία από πυρκαγιές, ενώ με κατάλληλο εξοπλισμό είναι σε ετοιμότητα να συνδράμουν την πυροσβεστική υπηρεσία, όταν χρειαστεί.

Οι περιβαλλοντολόγοι του Δήμου συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας για την βιωματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και οικολογίας.

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια ανοίγει δρόμους και στην προστασία του περιβάλλοντος με προτεραιότητα στις ανάγκες του λαού για την υγεία και την αναψυχή.