Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, μας δίνει τις απαραίτητες συμβουλές διατροφής για λαμπερό και υγιές δέρμα, αναλόγως τον τύπο μας.

Η διατροφή επηρεάζει κατά κύριο λόγο τα επίπεδα των διαφόρων ορμονών στο σώμα και οι ορμόνες ρυθμίζουν πολλές από τις φυσικές διαδικασίες που συμβαίνουν μέσα στο σώμα», λέει ο Green. «Αυτό σημαίνει ότι η γενική υγεία και η εμφάνιση του δέρματος συνδέονται, αναπόφευκτα, στενά, με τις ορμονικές διακυμάνσεις που επηρεάζονται από τη διατροφή.

Πώς να διαγνώσετε τον τύπο του δέρματός σας;
Αρχικά, θα πρέπει να καταλάβετε τι τύπο δέρματος έχετε. Αυτό που προτείνουμε είναι να αρχίσετε να μην χρησιμοποιείτε κάποιο προϊόν μετά τον καθαρισμό του δέρματός σας και να προσέχετε την εμφάνισή του μετά από αρκετές ώρες. Υπάρχουν μερικές ενδείξεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τον τύπο που έχετε.

Γενικά, οι κύριοι τύποι δέρματος είναι:

ξηρό
κανονικό
λιπαρό
μικτές επιδερμίδες

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για ξηρό δέρμα
Εάν το δέρμα σας είναι ξηρό, μπορεί να διψάει. Το να πίνετε 3 λίτρα νερό κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει. Μπορείτε επίσης να ενυδατώσετε το δέρμα σας μέσω λιπαρών οξέων, όπως αυτά που βρίσκονται σε αβοκάντο, ελαιόλαδο, σολομό. Ακόμη, οι ελλείψεις σε βιταμίνες Α και C μπορούν να συμβάλουν στην ξηροδερμία. Αυξήστε την πρόσληψη σε: σπανάκι, μπρόκολο, γλυκοπατάτα.

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για λιπαρό δέρμα
Ορισμένες τροφές με αντιφλεγμονώδη έλαια που μπορούν να βοηθήσουν είναι το αβοκάντο, η ελιά, το ψάρι, ο λιναρόσπορος. Ακόμη:

Περιορίστε τα λιπαρά, εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τηγανητές πατάτες.
Διατηρήστε την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης στο ελάχιστο (ή κάτω από το 10 τοις εκατό).
Αντικαταστήστε επεξεργασμένους υδατάνθρακες με δημητριακά ολικής αλέσεως.
Επιλέξτε πουλερικά ή ψάρια αντί για κόκκινα κρέατα.

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για μικτές επιδερμίδες
Τα άτομα με μικτό δέρμα δεν χρειάζεται να κόψουν εντελώς τους υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και μπορούν να αποβάλουν την ευαίσθητη ισορροπία κάποιου με μικτό δέρμα. Όταν επιλέγετε υδατάνθρακες, επιλέξτε [αυτούς που έχουν] υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλό γλυκαιμικό, όπως καστανό ρύζι ή κινόα.

Αν και η διατροφή σας δεν είναι μια θεραπεία για όλα τα δερματικά προβλήματα, οι ειδικοί λένε ότι είναι αναπόσπαστο μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης για τη φροντίδα του δέρματος. Οι καλύτερες τροφές για το δέρμα σας εξαρτώνται από τον τύπο του δέρματός σας. Αφού καταλάβετε τον τύπο του δέρματός σας, μπορείτε να επιλέξετε τροφές που αναδεικνύουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά σας και μετριάζουν τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Μιλήστε με το γιατρό σας ή τον διαιτολόγο σας πριν περιορίσετε ή αφαιρέσετε οτιδήποτε από τη διατροφή σας.

clickatlife.gr