Το λένε και οι ειδικοί… Μαζί με το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων ετών θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θα ζήσουμε και ένα από τα καλοκαίρια με τις πιο απότομες και ραγδαίες μεταπτώσεις του καιρού.

Το μπουρίνι που έπεσε ξαφνικά το απόγευμα του Σαββάτου, έκανε αρκετό κόσμο που είχε πάει για μπάνιο στις παραλίες να τρέχει για να μην βραχεί και φυσικά τους επαγγελματίες εστίασης να τραβάνε τα μαλλιά τους από αυτή την κατάσταση.

Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι κάτι που πλέον θα πρέπει να συνηθίσουμε αφού μας έχουν προϊδεάσει και τα τρία τουλάχιστον προηγούμενα καλοκαίρια. Οι απότομες εναλλαγές του καιρού είναι μια από τις πολλές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και έχει να κάνει με το θερμό κλίμα και την υψηλή θερμοκρασία.

Ειδικότερα φέτος όπου ο μέσος όρος της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 40 βαθμούς, σε μικρούς παρατεταμένους καύσωνες που θα μας γίνουν συνήθεια, τα απότομα και τα ξαφνικά μπουρίνια, με δυνατές βροχές, αστραπές και κεραυνούς θα είναι πιο συχνά.

Μιλάμε με λίγα λόγια για ένα διαφορετικό καλοκαίρι (σε σύγκριση τουλάχιστον με τα καλοκαίρια των περασμένων δεκαετιών), ένα καλοκαίρι σε κλίμα τροπικό.

(Η φωτογραφία είναι του Νικόλα Σερέτη λίγο πριν την μπόρα).