Με πέτρινο χαμόγελο ετοιμάζεται η εμπορική αγορά της Πάτρας για την καλοκαιρινή σεζόν, έχοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει έστω και μια μικρή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τουλάχιστον στα εποχικά είδη.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι επαγγελματίες έμποροι που ζουν εδώ και πάνω από δύο χρόνια σχεδόν μετά την πανδημία και την καραντίνα, μια παρατεταμένη ύφεση που τους οδηγεί στην φυτοζωία, ο Μάιος ήρθε για να συμπληρώσει την κατρακύλα των περασμένων τεσσάρων πρώτων μηνών του 2023.

Ήταν ένας κακός μήνας που δεν έδωσε τη δυνατότητα στους εμπόρους να καλύψουν έστω και στο ελάχιστο τις υποχρεώσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό πλέον ότι πολλά από τα εμπορικά καταστήματα έχουν φτάσει στο αμήν και έχουν ξεπεράσει τα όρια της βιωσιμότητας τους.

«Μας πιέζουν από παντού. Από τα ενοίκια που αυξάνονται, από τις ασφαλιστικές εισφορές, από τους προμηθευτές μας, από τις τράπεζες και γενικότερα ψάχνουμε να βρούμε χρήματα για να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας όρθιες, γνωρίζοντας ότι δύσκολα θα έχουμε κίνηση για να μπορέσουμε όχι να έχουμε κέρδος, αλλά για να ανταποκριθούμε στα έξοδα» έλεγε χαρακτηριστικά γνωστός έμπορος της Πάτρας, με μεγάλη εμπειρία στο λιανικό εμπόριο.

Αυτό που ζητούν οι έμποροι για την καλοκαιρινή σεζόν είναι μια τόνωση της κίνησης, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους αφού πλέον αρκετοί από αυτούς βρίσκονται στα όρια της απογοήτευσης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά.

Κι όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε σε περίοδο εκλογών που σίγουρα κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα. «Η αγορά ζητάει κάτι σταθερό για να μπορέσει να προχωρήσει. Η αβεβαιότητα δεν κάνει καλό και έρχεται για να δέσει με την διστακτικότητα που χαρακτηρίζει πλέον τους καταναλωτές στις εμπορικές τους αγορές, κάτι που σίγουρα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα μαγαζιά μας».