«Για να έχουμε κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος» επισημαίνει στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

«Στις 21 Μαΐου κληθήκαμε να νικήσουμε. Τώρα, καλούμαστε να κυβερνήσουμε» λέει εμφατικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, εξήγησε ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν περιθώρια συνενόησης, με το ΠΑΣΟΚ το έχει ξεκόψει ο κ. Ανδρουλάκης ενώ ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμαχήσει με κανένα κόμμα στα «δεξιά» της ΝΔ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον Γρηγόρη Τζιοβάρα, προειδοποίησε ότι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση αποτελούν κίνδυνο, προέβλεψε ότι μάλλον θα μπουν περισσότερα κόμματα στη Βουλή και επεσήμανε πως «στις 25 Ιουνίου κρίνεται αν η χώρα θα έχει κυβέρνηση και μάλιστα με τη δύναμη να προχωρήσει σε αλλαγές».

«Στις 25 Ιουνίου πρέπει να γίνει σαφές ότι η χώρα θα έχει μια σταθερή κυβέρνηση. Κι αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει μια ασφαλής αυτοδυναμία κι όχι μια οριακή πλειοψηφία. Αυτός θα είναι και ο στόχος. Και επειδή πιθανόν να έχουμε περισσότερα κόμματα στη Βουλή, ο πήχης ανεβαίνει» σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτει ότι «φυσικά και έχει κατά νου» τον βασικό κορμό της επόμενης κυβέρνησης και πως ύστερα από 4 χρόνια είναι ώρα για rotation. «Θα έχει, συνεπώς, αλλαγές σε σχέση με την κυβέρνηση της πρώτης θητείας. Και σε επίπεδο προσώπων και σε δομές. Αυτό που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος είναι ότι θα έχει περισσότερες γυναίκες και αρκετά νέα πρόσωπα».

Μιλά ξεκάθαρα για «ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού Προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου στη Ροδόπη τονίζοντας πως «αυτό είναι πρόβλημα. Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό Προξενείο κι όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξε, καθώς καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας. Και προσοχή: δεν μιλώ για όλους τους μειονοτικούς βουλευτές, ούτε για όλη τη μουσουλμανική μειονότητα».

Για το κόμμα ΝΙΚΗ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως «οι θέσεις που εκφράζει είναι πράγματι σκοταδιστικές και μάς γυρνούν σε άλλες εποχές. Παράλληλα, εργαλειοποιεί ωμά το θρησκευτικό συναίσθημα προκειμένου να υπηρετήσει άλλες, κρυφές πολιτικές ατζέντες. Πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τη δημόσια δήλωση του Αρχιεπισκόπου. Είναι μια πολύ σοβαρή τοποθέτηση και λέει ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να εμπλέκονται η Εκκλησία και το θρησκευτικό συναίσθημα στην πολιτική. Κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να παίζουν ανορθόδοξα παιχνίδια στο όνομα της Ορθοδοξίας».

Επαναλαμβάνει ότι θα επιδιώξει να συναντήσει τον Ερντογάν στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ξεκαθυαρίζει ότι η βασική διαφορά είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και πως «άλλα θέματα, στρατιωτικοποίησης - αποστρατιωτικοποίησης, πόσω μάλλον θέματα κυριαρχίας, είναι απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται να συζητηθούν από την Ελλάδα».

Τέλος, απαντά με νόημα αν η επόμενη θητεία του θα είναι η τελευταία: «Οι πολίτες είναι εκείνοι που σου δείχνουν πότε έρχεται η ώρα να αποχωρήσεις. Αρκεί να έχεις τα αυτιά σου και τα μάτια σου ανοιχτά, ώστε όταν σου δείχνουν την έξοδο εσύ να μην κάνεις πως δεν το βλέπεις, μένοντας κολλημένος στην καρέκλα σου»....