Η σωματική άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την οξυγόνωση των διαφόρων μυϊκών ομάδων σε όλο το σώμα μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να γνωρίζετε πώς να ελέγχετε την αναπνοή σας. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι μια από τις πιο βασικές- φυσικές σωματικές διαδικασίες, συχνά αποτυγχάνουμε να την ελέγξουμε σωστά κατά τη διάρκεια της προπόνησης, όπως αναφέρει το vita.

Το λάθος που κάνουμε στην προπόνηση

Επειδή η αναπνοή είναι κάτι που κάνουμε αυτόματα 24 ώρες την ημέρα, συχνά παραβλέπουμε τη σημασία του ελέγχου της κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ωστόσο, αυτό μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οξυγόνωση των μυών.

Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουμε είναι να κρατάμε την αναπνοή μας σε περιόδους έντονης σωματικής άσκησης και ασκήσεων ενδυνάμωσης. Επιπλέον, συχνά δίνουμε περισσότερη προσοχή στην καρδιά μας παρά στους πνεύμονές μας πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την προπόνηση.

Πώς μπορούμε λοιπόν να ενσωματώσουμε τεχνικές σωστής αναπνοής στην προπόνησή μας;

Ασκήσεις αναπνοής

Επειδή η αναπνοή είναι μια ακούσια διαδικασία, η ενεργή προσπάθεια να την ελέγξουμε μπορεί να μας φανεί λίγο περίεργη στην αρχή. Γι’ αυτό οι ασκήσεις αναπνοής πρέπει να γίνονται βασικό μέρος της προπόνησής μας.

Τα σετ ασκήσεων αποτελούνται από μια σειρά επαναλήψεων. Για να ελέγχετε σωστά την αναπνοή σας, δοκιμάστε να παίρνετε μια βαθιά αναπνοή πριν ξεκινήσετε κάθε επανάληψη καθώς και πριν προχωρήσετε στο επόμενο σετ. Μπορείτε να τη συνδυάσετε με μερικές ανεπαίσθητες κινήσεις των χεριών, σηκώνοντάς τα πάνω από τους ώμους σας και επιτρέποντας στο στήθος σας να επεκταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Για παράδειγμα, όταν πρόκειται για squats, συνήθως ξεκινάμε σε όρθια θέση με τα πόδια ανοιχτά στο πλάτος των ώμων. Σε αυτό το σημείο, παίρνουμε μια βαθιά αναπνοή καθώς λυγίζουμε τα πόδια μας. Όταν φτάσουμε στο βαθύτερο σημείο του squat, μπορούμε να απλώσουμε τα πόδια μας εκπνέοντας μέχρι να επιστρέψουμε στην αρχική μας θέση.
Μην κρατάτε την αναπνοή σας

Όπως είπαμε, αυτό είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι κατά την άσκηση. Το να κρατάτε την αναπνοή σας στην πραγματικότητα μειώνει την αποτελεσματικότητα της προπόνησής σας. Το οξυγονωμένο αίμα δεν μπορεί να ρέει σωστά και ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνιστούν ανεπιφύλακτα να μην κρατάτε την αναπνοή σας.

Συμπερασματικά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η αναπνοή είναι μια ακούσια διαδικασία, με εξάσκηση, πειθαρχία και συγκέντρωση, θα μπορείτε να την ελέγχετε. Ενσωματώνοντας σταδιακά αυτές τις συμβουλές στην προπόνησή σας, θα είστε σε θέση να βελτιώσετε την τεχνική σας και να αυξήσετε τη ροή αίματος και οξυγόνου στους μύες σας.