Τα όσπρια αποτελούν σημαντικό κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που «ταΐζουν» το έντερό μας για γερό ανοσοποιητικό και καλή υγεία και ταυτόχρονα μας παρέχουν πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης που φτάνει το 20-25%, φυλλικό οξύ και άλλα σημαντικά θρεπτικά στοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο κ.ο.κ. Ταυτόχρονα, οι υδατάνθρακες από τα όσπρια είναι βραδείας απορρόφησης κι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Άρθρο Τα όσπρια έχουν, όμως, σημαντική συμβολή και στην προσπάθεια απώλειας βάρους, καθώς οι φυτικές ίνες προκαλούν κορεσμό και μας οδηγούν στο να καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες, ενώ ταυτόχρονα τα όσπρια από μόνα τους δεν αποδίδουν πολλές θερμίδες κι έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Τη συμβολή τους στην απώλεια βάρους επιβεβαιώνουν και οι έρευνες, αρκεί να τα έχετε συχνά στη διατροφή σας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο American Journal of Clinical Nutrition, όσοι κατανάλωναν τα ¾ του φλιτζανιού φασόλια, ρεβίθια ή φακές καθημερινά, έχαναν 250 γραμμάρια την εβδομάδα (1 κιλό το μήνα), χωρίς να αλλάξουν τη διατροφή και τις διατροφικές συνήθειές τους. Αυτό εξηγείται από τις φυτικές ίνες και την πρωτεΐνη των οσπρίων, έναν συνδυασμό που παρέχει κορεσμό για ώρες.

Δοκιμάστε το, στο πλαίσιο πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής, με ποικιλία φρούτων και λαχανικών στην καθημερινότητα.

Πηγή: clickatlife