Γνωστές είναι οι ευεργετικές δράσεις των φρούτων και των λαχανικών για την υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Και σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη η φυτική ή γνωστή και ως «vegan» διατροφή έχει ξεχωριστά οφέλη για τα άτομα με υψηλή χοληστερίνη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα της LDL ή των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας, που συχνά αποκαλούνται «κακή» χοληστερόλη ή χοληστερίνη, επειδή η συσσώρευσή τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων, συγκριτικά με μια φυτική διατροφή, όπως αναφέρει το vita.

Η vegan διατροφή «νικά» την χοληστερίνη

Στους συμμετέχοντες στη μελέτη, τα επίπεδα LDL μειώθηκαν κατά 10% και η ολική χοληστερόλη μειώθηκε κατά 7% για τα άτομα που ακολουθούσαν μια φυτική διατροφή σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν και κρέας εκτός από φυτικές τροφές, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Αυτό αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της επίδρασης της λήψης φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως οι στατίνες, και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά 7% του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου στην περίπτωση που ένα άτομο ακολουθεί μια φυτική διατροφή για πέντε χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Ruth Frikke-Schmidt, καθηγητής κλινικής βιοχημείας και επικεφαλής ιατρός στο Rigshospitalet στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

«Το σημαντικότερο είναι ότι βρήκαμε παρόμοια αποτελέσματα ανεξάρτητα από την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος και τις διαφορετικές παθήσεις υγείας που μπορεί να έχει κάθε άτομο» αναφέρουν οι ερευνητές.

«Εάν οι άνθρωποι αρχίσουν να ακολουθούν χορτοφαγικές ή vegan δίαιτες από νεαρή ηλικία, η πιθανότητα μείωσης του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου που προκαλείται από φραγμένες αρτηρίες είναι σημαντική».

Η ανάλυση βασίστηκε σε ευρήματα από 30 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, με περισσότερες από 2.300 από αυτές να έχουν δημοσιευθεί μεταξύ 1982 και 2022.

Αυτές οι μελέτες διερεύνησαν την επίδραση της χορτοφαγικής ή vegan διατροφής σε όλους τους τύπους χοληστερόλης και απολιποπρωτεΐνης Β (apoB). Η μετα-ανάλυση είναι η πρώτη που επικεντρώνεται συγκεκριμένα στην επίδραση της δίαιτας στις συγκεντρώσεις της apoB.
Πώς να ξεκινήσετε

Εάν σκέφτεστε να ακολουθήσετε την vegan διατροφή είναι σημαντικό αφενός να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρός σας και εφόσον λάβετε το «πράσινο» φως, να προετοιμάζετε με τέτοιο τρόπο τα γεύματά σας ώστε να είστε σίγουροι ότι προσλαμβάνετε αρκετό σίδηρο, ιώδιο, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη D.

Επιπλέον, εάν μεταβείτε τελικά σε μια πιο φυτική διατροφή θα πρέπει να προσέχετε τα είδη των τροφίμων που καταναλώνετε, αφού δεν περιέχουν όλα τα ίδια θρεπτικά συστατικά.

Εάν δυσκολεύστε να προσαρμοστείτε στην vegan διατροφή, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορείτε να δοκιμάσετε την μεσογειακή, η οποία επικεντρώνεται κυρίως σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια, με λίγα αυγά και ελάχιστα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και πολύ λίγο κρέας.