Στο θλιβερόν άγγελμα «Εάλω η Πόλις» το οποίον ραγίζει τις καρδιές μας αλλά δεν τολμώμεν να επιδιώξομεν τρόπους αποχής του, ο τούρκος πρόεδρος μετά την επανεκλογήν του ανέφερε «Μπήκαμεν στον αιώνα της τουρκίας» τουθ΄ όπερ σημαίνει δεύτερον θλιβερόν άγγελμα ήτοι «αλώσονται τα Κράτη».

Δεν πρόκειται για σχήμα λόγου αλλά για μακρόχρονην προοπτικήν της τουρκίας την οποίαν οι πάντες δεν διαβλέπουν, ήτοι οι ηγούμενοι των κρατών της Εσπερίας!! Ήδη ο Γερμανός Καγκελάριος με τα εγκάρδια συγχαρητήρια του έσπευσε να τον προσκαλέσει στην Γερμανίαν. Φυσικά θα πάει και θα καταρρίψει τυχόν εναντίον οχυρόν δια παντός, κάτι που πίστευαν ότι επέτυχαν οι δικοί μας με την άφιξη του κηληστού στην Ελλάδα!!! Και με την Γαλλίαν που δήθεν στρέφεται κατά της τουρκίας και υπέρ ημών μέχρι να μας φορτώσει πολεμικά πλοία οι οιονεί διαγράφονται άριστοι υπέρ της τουρκίας. Και ο δήθεν απόμακρος Βίτεν των ΗΠΑ εναντίον της τουρκίας είναι ήδη έτοιμος για ανοικτές αγκάλες. Όσον δι ήμας είμεθα έτοιμοι για προσφοράν των πάντων «γήν και υφάλυρον ύδωρ».

Ανάλογα φαινόμενα αποφυγής οποιασδήποτε ενατιώσεως εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας ευσχήμως απέφευγαν βασιλείς και αυτοκράτορες της περιόδου της μακροχρονίου υπάρξεως της , διό και επεκράτησε. Τούρκοι ιστορικοί αναφέρουν ότι δεν ήταν τόσον γενναία για να υπερισχύσει εξ υπαρχής, αλλά στους κύκλους της είχε άτομα που βοηθούσαν αποτελεσματικώς. Π.χ. το ναυτικόν της ενεδυναμώθη με Έλληνες ναυτικούς και καπεταναίους, αλλά και μεταγενεστέρως με ευρωπαίους αξιωματικούς και στην θάλασσαν και στην ξηράν. Τυχόν επικρίσεις εναντίον της για βαρβαρότητες κατάφερνε να τις αποκρούει χωρίς δυσμενή αποτελέσματα. Το εμπόριον ήταν όλον στα χέρια Ελλήνων. Είχε πρεσβείες όλων των κρατών στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, για να εκφράζεται όπως ήθελε ή να ζητά την βοήθειαν αναλόγως των περιστάσεων.

Η αυτοκρατορία επεκράτησε με την φήμην ότι έχει γενναίον στρατόν και ιππικον και άλλα προπαγανδιστικά τα οποία δεν ήσαν ισχυρά να την κρατήσουν και όμως το επέτυχε.

Τον αντίστοιχον σκοπόν έχει και το νέον σύνθημα που είπε ο τούρκος πρόεδρος. Θα «φέρνει συνεχώς βόλτα» τους άβουλους ευρωπαίους ηγέτες χρησιμοποιώντας ως μεγάλον όπλον την λαθρομετακίνηση και άλλες υποθέσεις και θα είναι συνεχώς στο απυρόβλητον. Επί τρία χρόνια η άβουλη ευρώπη προσπαθούσε να του επιβάλλει κυρώσεις στις οποίες πρωτοστατούσε η Ελλάδα και υπερηφανεύετο κυβέρνηση και υπουργός εξωτερικών. Ουδεμία επεβλήθη γιατί δεν ήθελαν κάτι ανάλογον. Στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας όλοι απεφάσισαν να εφαρμοσθούν άμεσα. Και πρώτη η Ελλάδα η οποία επειδή την «ξεγέλασαν» στις κυρώσεις σε βάρος της τουρκίας , έπρεπε να μη τις εφαρμόζει. Η τουρκία δεν τις εφάρμοσε. Δεν της έκαμαν τίποτε, αντιθέτως την «λείχουν» οι πάντες ποικιλοτρόπως! Τι ποινές τις επέβαλαν για την καταπάτηση της Κύπρου απ’ ότι απεφάσισε ο ΟΗΕ; Καμμίαν . Μετέτρεψε το Παγκόσμιον Σύμβολον της Ορθοδοξίας τον περίλαμπρον Ναόν της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και ουδείς αντέδρασε! Εμείς οι άβουλοι έχομεν καταπιεί την γλώσσαν μας δι όσα συμβαίνουν στο Πανίερον αυτό κατασκέυασμα. Απεναντίας τους κατασκευάζομεν ή τους επισκευάζομεν τζαμιά στην χώραν ΜΑΣ, αναλώμασιν του πένητος φορολογουμένου!

Πώς να μη καυχάται για αιώνα της τουρκίας;