Για αρκετό καιρό, όπως φαίνεται, θα βλέπουμε σε κατάσταση παρακμής το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, στην Πάτρα αφού θα χρειαστεί χρόνος ακόμα για να μπει το έργο της ανακαίνισης και της συντήρησης του νεοκλασικού αυτού στολιδιού, σε φάση υλοποίησης.

Η οριστική μελέτη που συντάσσουν τα τέσσερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Αθήνας που έχουν αναλάβει το έργο μέσα από τον διαγωνισμό που είχε προχωρήσει το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει συνταχθεί ακόμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν αρκετές δυσκολίες που σχετίζονται με τις παρεμβάσεις και τις εργασίες που δεν θα πρέπει να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του κτιρίου, το οποίο και αποτελεί μνημείο για την Πάτρα.

Κατά συνέπεια δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο έτσι ώστε να ξεκινήσει το τρίτο στάδιο της υλοποίησης του έργου που δεν είναι άλλο από την εταιρεία που θα προχωρήσει στις εργασίες και στις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν με βάση την οριστική μελέτη.

Με δεδομένο ότι το έργο είναι στο φάκελο του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΠΣΑ 2014 – 2020, άρα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτος, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι η συντήρηση του θεάτρου θα πρέπει να περάσει ως γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ.

Διαφορετικά κινδυνεύει να χαθεί το έργο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διάσωση του σημαντικότερου ίσως πολιτιστικού μνημείου της Πάτρας. Κάτι που δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται τόσο στον Δήμο, όσο κι οι άνθρωποι του πολιτισμού αυτής της πόλης.

Τουλάχιστον δύο χρόνια

Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο έργο υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού που έχει την ευθύνη για την διαχείριση και την ανακαίνιση των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία του νεότερου πολιτισμού, όπως το Δημοτικό Θέατρο.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η υλοποίηση της συντήρησης – ανακαίνισης του κτιρίου, κρίνοντας από τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούν οι διαγωνισμοί και οι συμβάσεις για ένα μνημείο του νεότερου πολιτισμού θα πάρει τουλάχιστον δύο χρόνια για την έναρξη των εργασιών.

Άρα το στολίδι της Πάτρας θα συνεχίζει να βουλιάζει έχοντας μια εικόνα που μόνο κολακευτική δεν είναι για την πόλη, για την ιστορία και την πολιτιστική της κληρονομιά, αλλά και για την προβολή της, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που επιχειρεί να κάνει.