Στον "αέρα" βρίσκεται πλέον ο διαγωνισμός για την έλευση των ηλεκτρικών ποδηλάτων στην Πάτρα, με τον Δήμο να έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση αυτού του έργου.

Σύμφωνα με τους όρους της διαδικασίας οι ενδιαφερόμενοι έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις και τις προσφορές τους μέχρι τις 20 Ιουνίου, ενώ η αποσφράγιση των φακέλων θα γίνει στις 26 του ίδιου μήνα για να τρέξουν από εκεί και μετά οι διαδικασίες.

Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου έχει προθεσμία οχτώ μήνες από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο. Τα ποδήλατα θα τοποθετηθούν σε σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισής τους, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος/φόρτισης και θα επιτρέπουν τη φόρτιση των ποδηλάτων όσο αυτά είναι κλειδωμένα στον σταθμό.

Συνολικά, ο ανάδοχος που θα προκύψει θα πρέπει να παραδώσει εντός οκταμήνου 67 αντιβανδαλιστικές θέσεις κλειδώματος/Φόρτισης Ποδηλάτου, 59 Ηλεκτρικά Ποδήλατα, 3 Ηλεκτρικά Ποδήλατα ΑμεΑ, ένα Λογισμικό Διαχείρισης Συστήματος και μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα.

Εξάλλου ένα από τα αντικείμενα της μελέτης του έργου είναι η παραγωγή διαφημιστικού υλικού προώθησης των νέων αποκτημάτων του Δήμου Πατρέων, ενώ ο ανάδοχος που θα αναλάβει την λειτουργία των ηλεκτρικών ποδηλάτων θα έχει μέσα στις ευθύνες του να ενημερώνει για τις κλοπές και τις φθορές.

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανησυχία των ανθρώπων του Δήμου, καθώς δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να πέσει και αυτό το σύστημα εκτός λειτουργίας από τους βανδαλισμούς που θα δεχθεί, έτσι όπως έγινε και με το σύστημα των κοινόχρηστων ποδηλάτων.

Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση έχουν οριστεί και οι θέσεις που είναι να μπει ο κάθε σταθμός φόρτισης των ποδηλάτων, ενώ εξετάζονται και διάφορες ασφαλιστικές δικλείδες για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων.

Στόχος είναι το σύστημα να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία όταν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Πάτρας.