Την Τετάρτη το βράδυ, 24 Μαΐου 2023, εορτάστηκε στο Σπίτι του Ηπειρώτη η παγκόσμια ημέρα Πολυφωνικού τραγουδιού. Το ηπειρώτικο πολυφωνικό σχήμα του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών απέδωσε με ξεχωριστό τρόπο ιστορικά τραγούδια, τραγούδια της αγάπης, του έρωτα και του ξενιτεμού, στο είδος αυτό τραγουδιού της ηπειρώτικης πεντατονίας, που οι ρίζες του ανάγονται ακόμα και στα προελληνικά χρόνια.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Χάιδας Αλέξανδρος, το ηπειρώτικο πολυφωνικό αποτελεί ζώσα παράδοση και στοιχείο ταυτότητας της πολιτισμικής ιδιοπροσωπίας των πληθυσμών της παραμεθόριας Ηπείρου και της ελληνικής μειονότητας της Β.Ηπείρου. Μάλιστα, το πολυφωνικό τραγούδι αναγνωρίστηκε ως πολιτιστική κληρονομιά μας από το Υπουργείο πολιτισμού, όπως, επίσης, το πολυφωνικό καραβάνι είναι ο φορέας που αναγνωρίστηκε από την Unesco ως καλή πρακτική διαφύλαξης Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα, η 14η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως «παγκόσμια ημέρα πολυφωνικού τραγουδιού». Δημιουργός του και συνεχιστής του είναι ο λαός.

Τα τραγούδια απέδωσε το κάθε μέλος του σχήματος με το δικό του μοναδικό τρόπο, αλλά και όλοι μαζί σε ενιαίο σύνολο, αναδεικνύοντας την αξία της συλλογικής πειθαρχίας και συνάμα τη σημασία του αυτοσχεδιασμού. Ο παρτής, ο κλώστης, ο γυριστής, οι ισοκράτες, με τα ιδιότυπα γυρίσματά τους καθήλωσαν το κοινό που γέμισε το Σπίτι του Ηπειρώτη και καταχειροκρότησε την συστηματική δουλειά που γίνεται στους κόλπους του Πανηπειρωτικού Συλλόγου. Θερμές ευχαριστίες στην παρέα του Πολυφωνικού που επί 12 χρόνια στηρίζει την προσπάθεια αυτή, αλλά και στην δασκάλα τού σχήματος, κ. Αρετή Μίγγου, καθώς, επίσης, στον κόσμο που παρευρέθηκε και τίμησε με την παρουσία του ακόμα μια υψηλού επιπέδου εκδήλωση.