Το «ρημαγμένο» ακίνητο της Ανώνυμης Βιομηχανικής Εταιρείας Ξυλείας «ΑΒΕΞ», στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας, βγαίνει στο «σφυρί» στις 28 Ιουνίου και κατ’ αυτό τον τρόπο θα πέσουν και οι τελευταίοι τίτλοι τέλους της ιστορικής εταιρείας στην Αχαΐα.

Το βιομηχανικό ακίνητο των 100 στρεμμάτων αποτελείται από παραμελημένα κτίρια, πρατήρια και δεκάδες ανοικτές και κλειστές αποθήκες συνολικής επιφάνειας 32.017 τετραγωνικών μέτρων.

Έχει παρατηθεί τα τελευταία 10 χρόνια και εν πολλοίς είναι λεηλατημένο, ενώ αρκετές στέγες είναι ετοιμόρροπες ή έχουν πέσει. Ο περιβάλλον χώρος του είναι διαμορφωμένος και ασφαλτοστρωμένος, ενώ οι εγκαταστάσεις περιφραγμένες με ξύλινα στέγαστρα στάθμευσης οχημάτων, πυροσβεστικές φωλιές και περιμετρική δενδροφύτευση.

Η ΑΒΕΞ της οικογένειας Ντόντη άρχισε να γράφει ιστορία το 1922 και για 9 δεκαετίες αποτέλεσε σημαντικό πυλώνα παραγωγής και απασχόλησης στην περιοχή. Το 2012, το Πρωτοδικείο της Πάτρας έκανε δεκτή την αίτηση πτώχευσης των εργαζομένων, που διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους μέσω της εκποίησης περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.

Εν τέλει, το ακίνητο της Ακτής Δυμαίων, όμως, αποκτήθηκε από την Εταιρεία Polikenco, κατά 50% από την Ten Brinke στην Ελλάδα και 50% από την Trade Estates του Ομίλου Φουρλή. Ηδη, στον χώρο εκτελούνται κατασκευαστικές εργασίες επένδυσης 20 εκατ. Ευρώ, όπου -με βάση το σχέδιο- θ’ αναπτυχθεί Εμπορικό Πάρκο, που θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- κατάστημα ΙΚΕΑ κι άλλα 4 καταστήματα.

Ως πρώτη προσφορά, μόλις χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί για το ακίνητο της ΒΙΠΕ, έχει ορισθεί το ποσό των 4.344.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί τη μέση τιμή πιστοποιημένων εκτιμητών.

Πελοπόννησος.