Συνεδριάζει το νέο Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Ιωάννη Σαρμά.

Στη συνεδρίαση παρουσιάζεται αναλυτικά το πρόγραμμα, τα επόμενα βήματα και οι στόχοι της υπηρεσιακής κυβέρνησης στο δρόμο προς τις κάλπες.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι «απαραίτητο να υπάρχει κυβερνητική πολιτική έστω και για μια υπηρεσιακή κυβέρνηση», ενώ ο ίδιος τόνισε ότι «βασική υποχρέωσή μας είναι η διαχείριση των κίνδυνων στα υπουργεία. Αυτό σημαίνει πως έχετε εντοπίσει τους κίνδυνους και σε αυτό θα σας βοηθήσουν οι εσωτερικοί ελεγκτές. Χρειάζεται ένα σύστημα μετριασμού των κινδύνων».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Έχω στο μυαλό μου το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπηπου είναι καθαρή περίπτωση μη διαχείρισης κίνδυνου».

Οι υπηρεσιακοί υπουργοί
Σημειώνεται ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί δεν θα έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες και δεν θα χαράξουν πολιτική -τα καθήκοντά τους θα διαρκέσουν έναν μήνα.

Επί της ουσίας, αυτό που θα κάνει το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο θα είναι να οδηγήσει την χώρα στις δεύτερες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς παρέστη σήμερα το πρωί στην Ακρόπολη κατά την έπαρση της σημαίας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Χθες, μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης και πριν τις διαδικασίες παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία, σημείωσε ότι η ανεξαρτησία θα πρέπει να χαρακτηρίζει την κυβερνητική γραμμή, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Επεσήμανε ότι η μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη πολιτικά και κομματικά. «Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως να σταθμίζουμε τις πράξεις μας», σημείωσε.

Η νέα Βουλή θα ορκιστεί την Κυριακή, ενώ την Δευτέρα οι βουλευτές θα εκλέξουν το προεδρείο της Βουλής και το απόγευμα της ίδιας μέρας θα θυροκολληθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εθνικών εκλογών.