«Τσούζουν» τα ενοίκια των εμπορικών μαγαζιών στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας, παρόλο που η εμπορική αγορά είναι αρκετά πιο ασθενής από τα υψηλά μισθώματα που επιβάλουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Ειδικότερα στους πιο εμπορικούς δρόμους της Πάτρας τα μισθώματα θεωρούνται αρκετά υψηλά, με τους εμπόρους να τονίζουν ότι αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν μείνει ακόμα στην προ κρίσης εποχή, χωρίς να λογαριάζουν τι έχει μεσολαβήσει από το 2010 και μετά.

Συγκεκριμένα τα ενοίκια σε δρόμους όπως η Μαιζώνος, η Κορίνθου ή ακόμα κι η Ερμού είναι τόσο υψηλά που σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ύφεση της τοπικής εμπορικής αγοράς, δεν βγαίνουν όχι σε ένα, αλλά ούτε σε δύο μήνες.

Ένα εμπορικό κατάστημα 50 τετραγωνικών για παράδειγμα στην Μαιζώνος είναι στα 2.500 ευρώ το ενοίκιο κατά μέσο όρο. Στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου το ενοίκιο για ένα αντίστοιχο κατάστημα φτάνει ακόμα πιο ψηλά, αγγίζοντας τα 3.000 ευρώ.

Στην Κορίνθου, στην ακτίνα του ιστορικού κέντρου που θεωρείται ένα από τα πιο εμπορικά σημεία της Πάτρας, το μίσθωμα για ένα εμπορικό μαγαζί ξεκινάει από τα 1.200 και φτάνει έως τα 1.500 ευρώ.

Στο ίδιο περίπου ύψος κινούνται και τα ενοίκια στην Ερμού. Φανταστείτε πόσο πάνε τα ενοίκια για μεγαλύτερα μαγαζιά. Και όλα αυτά ενώ ήδη τους τελευταίους μήνες δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που ζητούν αυξήσεις στα ενοίκια της τάξεως του 15% και 20% λόγω πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τους εμπόρους αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί με τα ενοίκια να παραμένουν υψηλά και την κίνηση στο μηδέν, τότε μέσα στους επόμενους μήνες με δυσκολία θα υπάρχει τοπικό εμπορικό μαγαζί στους πιο εμπορικούς δρόμους της Πάτρας, εντός του ιστορικού κέντρου.