Δασοφύλακες στο βόρειο Καμερούν δίνουν μάχη για να ανακόψουν την πορεία ενός κοπαδιού ελεφάντων, καθώς τα παχύδερμα μπήκαν και περιπλανώνται στην πρωτεύουσα μιας περιφέρειας, αφού προηγουμένως ισοπέδωσαν τα γύρω χωριά, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους.

Υπολογίζεται ότι στο Καμερούν ζουν 6.830 ελέφαντες, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Ο πληθυσμός αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε αφρικανική χώρα. Οι προσπάθειες προστασίας των ελεφάντων είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός τους τα προηγούμενα χρόνια. Όμως, καθώς χάνουν το φυσικό ενδιαίτημά τους, με την επέκταση των καλλιεργήσιμων εδαφών και το χτίσιμο οικισμών, τα ζώα κάποιες φορές μπαίνουν στα χωριά, ποδοπατούν τα σπαρτά και τα σπίτια και, μερικές φορές, επιτίθενται σε ανθρώπους.
Ποδοπάτησαν ένα παιδί

Ένα στέλεχος της υπηρεσίας δασών και άγριας ζωής, ο Ζαν Νιεμέγκ, είπε αυτήν την εβδομάδα ότι τέσσερις ελέφαντες εισέβαλαν δύο φορές στη Μάρουα, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Απώτατου Βορρά του Καμερούν. Προηγουμένως, ποδοπάτησαν ένα παιδί σε ένα κοντινό χωριό.

«Οι ελέφαντες μετακινούνται αναζητώντας νερό, λόγω της ξηρασίας στην περιοχή», εξήγησε, προσθέτοντας ότι το κοπάδι εντοπίστηκε για πρώτη φορά κοντά στα σύνορα με το Τσαντ.

Σε πλάνα που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, άνθρωποι διασκορπίζονται ή τραβούν βίντεο με τα κινητά τους καθώς το κοπάδι προχωρά σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Οι δασοφύλακες, πεζή, προσπάθησαν να καλοπιάσουν τους ελέφαντες και να τους οδηγήσουν σε ένα εθνικό πάρκο που απέχει 120 χιλιόμετρα από τη Μάρουα, είπε ο Νιεμέγκ.

Ο αντιδήμαρχος της κοντινής πόλης Κάλφου, ο Ουμάρου Ταμπούτου, είπε ότι την περασμένη εβδομάδα οι ελέφαντες σκότωσαν έναν άνδρα εκεί.

Οργανώσεις για την προστασία των άγριων ζώων στο Καμερούν προσπαθούν να επιλύσουν τη «διαμάχη» μεταξύ ελεφάντων και ανθρώπων, η οποία στο παρελθόν έχει οδηγήσει σε διαδηλώσεις. Καταβάλλεται επίσης προσπάθεια να σταματήσει η λαθροθηρία.

Όμως οι περίοδοι ξηρασίας, που επιτείνονται από την κλιματική αλλαγή, οξύνουν τα πνεύματα, αφού οι διψασμένοι ελέφαντες είναι πιο πιθανό να εισβάλουν σε χωριά και πόλεις. «Όταν δεν υπάρχει νερό σε ένα μέρος, μετακινούνται αλλού, όπου μπορούν να βρουν νερό και άλλους πόρους», είπε ο Αμπουμπακάρ Αντάμου, ένας εκπρόσωπος του Ιδρύματος Αφρικανικής Άγριας Φύσης.