Ο δούκας του Σάσεξ, Χάρι, έχασε την έφεση που είχε κάνει κατά της απόρριψης του αιτήματός του να έχει επί πληρωμή αστυνομική προστασία, όταν βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όλα ξεκινούν από τότε που ο Χάρι έπαψε να είναι μέλος της βασιλικής οικογένειας (το 2020), οπότε πλέον δεν δικαιούνταν αστυνομική προστασία, με τον ίδιο να επιθυμεί τη συνέχισή της, πληρώνοντας ο ίδιος για αυτήν.
Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή για την Προστασία της Δυναστείας και Δημοσίων Προσώπων (Ravec) είχε λάβει την απόφαση να μην έχει ο Χάρι αστυνομική προστασία, καθώς πλέον δεν θεωρείτο «εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας» (working royal).

Αυτήν την απόφαση προσέβαλε η νομική ομάδα του Χάρι, υποστηρίζοντας πως δεν είχε την αρμοδιότητα να λάβει τέτοια απόφαση, επιχειρηματολογώντας πως «η πληρωμή για αστυνομική προστασία δεν είναι ασύμβατη με το δημόσιο συμφέρον ή με την εμπιστοσύνη στο θεσμό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας».
«Οι πλούσιοι δεν μπορούν να αγοράζουν ασφάλεια από την αστυνομία»

Όμως, οι δικηγόροι του υπουργείου Εσωτερικών είχαν αντιταχθεί στην ιδέα να επιτραπεί σε πλούσιους να μπορούν να «αγοράζουν» ασφάλεια από την αστυνομία, με τους αστυνομικούς να γίνονται «σωματοφύλακες» (bodyguards). Τόνισαν, δε, πως το «απαγορευτικό» στο αίτημα του Χάρι είχε την ομοφωνία της αρμόδιας επιτροπής (Ravec).

Σε συνέχεια των παραπάνω, όπως αναφέρει το BBC, ο συνήγορος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας υποστήριξε πως θα ήταν αδικαιολόγητο να εκτεθούν αστυνομικοί σε κίνδυνο λόγω «πληρωμής ενός αντιτίμου από έναν ιδιώτη».
Ο Χάρι δεν ήθελε να πληρώνουν οι φορολογούμενοι για την ασφάλειά του

Η απόφαση του δικαστή ελήφθη μετά από μια ακρόαση μιας ημέρας σε δικαστήριο στο Λονδίνο την προηγουμένη εβδομάδα.

Ο Χάρι είχε υποστηρίξει πως ήθελε να πληρώσει ο ίδιος για να έχει αστυνομική προστασία, προκειμένου να «μην επιβάλει το κόστος αυτό στους φορολογούμενους».

Με πληροφορίες από BBC