Έρχονται ανατροπές μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων και στις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Αναλυτικά:
1.Αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Α. Το «κούρεμα»

Η ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών ειδική ομάδα εργασίας ελέγχει τις αιτήσεις-ενστάσεις που έχουν υποβάλει σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας για το κούρεμα των αντικειμενικών αξιών λόγω της αύξησης των τιμών που έγινε με την τελευταία αναπροσαρμογή.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου των ενστάσεων, οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων, θα καθορίσουν τις νέες αντικειμενικές αξίες στους δήμους που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών. Ωστόσο ο νέος υπουργός Οικονομικών θα λάβει την τελική απόφαση για τις διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες στους δήμους.

Β. Η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε ολόκληρη την Ελλάδα

Εντός του έτους αναμένεται να ενταχθούν επιπλέον 2.167 περιοχές της χώρας στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 1,5% της ελληνικής επικράτειας και αυτό σημαίνει πως θα έρθουν αλλαγές σε πολλούς φόρους και τέλη που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές τιμές. Υπενθυμίζεται πως το αντικειμενικό σύστημα καλύπτει σήμερα το 98,5% της χώρας.
2. Οι αποδείξεις

Α. Οι e-αποδείξεις και το «λίφτινγκ» στα φοροκίνητρα

Στο τραπέζι του νέου οικονομικού επιτελείου αναμένεται να βρεθεί η επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις e-συναλλαγές αλλά και η επέκτασή τους στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας προκειμένου να περιοριστεί σημαντικά η χρήση μετρητών στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων και οι επιχειρήσεις να εμφανίζουν μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους στα μηχανήματα POS, δηλαδή μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.

Τα υφιστάμενα κίνητρα δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής των 20 κατηγοριών ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς όπως έδειξαν τα στοιχεία οι δαπάνες που πληρώθηκαν προς αυτούς με ηλεκτρονικά μέσα το 2022 ήταν ελάχιστες και κατώτερες των προσδοκιών.

Β. Η «Appodixi»

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να προωθήσει τη χορήγηση μπόνους σε φορολογουμένους που μέσω του κινητού τους και της εφαρμογής «Appodixi» σκανάρουν τις αποδείξεις και καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής . Σύμφωνα με τον βασικό σχεδιασμό, το ελάχιστο ποσό επιβράβευσης θα είναι το τριπλάσιο της συναλλαγής, με ανώτατο όριο τα 1.500 έως 2.000 ευρώ.