Μικρή η κινητικότητα μπροστά από το νέο λιμάνι της Πάτρας, σε ότι αφορά το μεταναστευτικό.

Πλέον στα εγκαταλειμμένα κτίρια που βρίσκονται επί της Ακτής Δυμαίων οι οικονομικοί μετανάστες που διαμένουν εκεί δεν είναι περισσότεροι από 50 με 60 και το γεγονός αυτό, σύμφωνα με κύκλους που δραστηριοποιούνται στο λιμάνι, δείχνει ότι η Πάτρα έχει πάψει να αποτελεί πόλο για τα κυκλώματα διακίνησης.

Κάτι που έχει να κάνει με το ότι στις πιάτσες των μεταναστών στην Αθήνα γνωρίζουν πια ότι από την Πάτρα δεν μπορεί εύκολα να βρει κανείς τον τρόπο για να ταξιδέψει λαθραία στην Ιταλία, ενώ οι συχνές περιπολίες που γίνονται από την αστυνομία στους χώρους έξω από το νέο λιμάνι έχουν παίξει τον ρόλο τους.

Πάντως, μπορεί το μεταναστευτικό στην Πάτρα να βρίσκεται σε ύφεση, όμως στην πόλη ζουν πάνω από 300 οικογένειες που διαμένουν σε διαμερίσματα και κοιτάζουν να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή.

Πρόκειται για ανθρώπους του μεροκάματου που εργάζονται σε αγροτικές δουλειές ή και σε οικοδομή και που φυσικά μη έχοντας την ανάλογή βοήθεια από το κράτος κινδυνεύουν να βρεθούν άστεγες, μη έχοντας τα απαραίτητα για να πληρώσουν ενοίκιο, ρεύμα, κοινόχρηστα, τροφή κτλ.