Μεγάλες ανατροπές στο εγγύς μέλλον θα φέρει σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς η τεχνητή νοημοσύνη, σε βαθμό που εταιρείες όπως η Google και η Amazon δεν θα είναι πλέον οι ίδιες.

Μιλώντας στη διάρκεια εκδήλωσης της Goldman Sachs και της SV Angel στο Σαν Φρανσίσκο με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), που τρομάζει έξι στους δέκα Αμερικανούς, ο Γκέιτς υποστήριξε ότι ο αντίκτυπος ενός μελλοντικού προσωπικού βοηθού εξοπλισμένου με AI θα είναι τόσο βαθύς που η πρώτη εταιρεία που θα τον αναπτύξει θα έχει πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών.

Σύμφωνα με τον Γκέιτς, ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τη συμπεριφορά των χρηστών. «Όποιος κερδίσει τον προσωπικό βοηθό, θα είναι μεγάλη υπόθεση, γιατί δεν θα ξαναπάτε ποτέ σε ιστότοπο αναζήτησης, δεν θα ξαναπάτε ποτέ σε ηλεκτρονικό κατάστημα, δεν θα ξαναπάτε ποτέ στο Amazon», είπε.
Η πρόβλεψη του Γκέιτς για τον μελλοντικό ψηφιακό προσωπικό βοηθό

Ο εξοπλισμένος με τεχνητή νοημοσύνη προσωπικός βοηθός που θα αναπτυχθεί, θα μπορεί να κατανοεί τις ανάγκες και τις συνήθειες των ανθρώπων και θα τους βοηθά «να διαβάζουν τα πράγματα που δεν έχετε χρόνο να διαβάσετε», είπε σημειώνοντας ότι οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες να είναι είτε μια νεοφυής επιχείρηση είτε ένας τεχνολογικός γίγαντας αυτός ο μελλοντικός νικητής της τεχνητής νοημοσύνης. «Θα απογοητευόμουν αν η Microsoft δεν έμπαινε εκεί», δήλωσε ο Γκέιτς. «Αλλά είμαι εντυπωσιασμένος με μερικές νεοφυείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Inflection», πρόσθεσε αναφερόμενος στη νεοφυή επιχείρηση Inflection.AI, την οποία συνίδρυσε το πρώην στέλεχος της DeepMind Μουσταφά Σουλεϊμάν.

Θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να είναι έτοιμος για γενικευμένη χρήση αυτός ο ισχυρός μελλοντικός ψηφιακός βοηθός, είπε ο Γκέιτς. Μέχρι τότε, οι εταιρείες θα συνεχίσουν να ενσωματώνουν στα προϊόντα τους τις λεγόμενες αναπαραγωγικές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, παρόμοιες με το δημοφιλές ChatGPT του OpenAI.