Με εθνικιστικές κορώνες φιλοδοξεί ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να ανατρέψει το προβάδισμα των 4,5 ποσοστιαίων μονάδων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία μετά την ενίσχυση των ακροδεξιών στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Υιοθετώντας σκληρούς τόνους ο Κιλιτσντάρογλου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβερνητικής συμμαχίας του Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι έφερε σκόπιμα 11 εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα και δεσμευόμενος ότι μόλις αναλάβει την εξουσία θα τους στείλει πίσω και όχι σταδιακά κατά τα δύο πρώτα έτη μιας προεδρίας του, όπως έλεγε στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας τους τελευταίους μήνες. Δεσμεύσεις με το βλέμμα στραμμένο στις ψήφους του ρυθμιστή πλέον Σινάν Ογάν, που απέσπασε ποσοστό οριακά άνω του 5% στον πρώτο γύρο.

Παράλληλα ο Κιλιτστνάρογλου απέρριψε τις αιτιάσεις Ερντογάν περί υποστήριξής του από «τρομοκράτες» λόγω της συνεργασίας του με το φιλοκουρδικό κόμμα: «Δεν έχω καθίσει στο τραπέζι με τις τρομοκρατικές οργανώσεις και δεν θα το κάνω ποτέ», υπογράμμισε από την Άγκυρα.
Ο Ερνγτογάν κάνει καμπάνια λες και δεν κέρδισε στον πρώτο γύρο

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν, φοβούμενος τον εφησυχασμό, έδωσε εντολές στους επιτελείς της προεκλογικής καμπάνιας του να επιστρέψουν στις επαρχίες, που είχαν αναλάβει και να συνεχίσουν το έργο τους λες και δεν είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο.

Ο Ερντογάν θα απευθύνει επίσης περισσότερα τηλεοπτικά μηνύματα στους ψηφοφόρους και θα προσπαθήσει να επισκεφθεί πόλεις όπου η μάχη εμφανίζεται αμφίρροπη.
Τα βλέμματα στον Σινάν Ογάν

Τόσο ο Κιλιτσντάρογλου όσο και ο Ερντογάν προσπαθούν να προσεταιριστούν τους ψηφοφόρους του Ογάν, που ενώ φαινόταν τις πρώτες μέρες ότι θα στήριζε τον Τούρκο πρόεδρο, δέχεται ασφυκτικό πρέσινγκ από τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, που φέρεται να του έταξε κάποιο εκ των υπουργείων Εσωτερικών ή Μετανάστευσης.

Ο Ογάν θα συναντηθεί αύριο με τον Κιλιτσντάρογλου και αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του, αλλά στο στρατόπεδο Ερντογάν θεωρούν ότι οι περισσότερες ψήφοι του αποκλεισθέντος στον α΄γύρο εθνικιστή υποψηφίου θα καταλήξουν στον Τούρκο πρόεδρο. «Η αντιπολίτευση είναι σε αποσύνθεση καθώς απέλυσαν άτομα και άλλαξαν το προεκλογικό τους επιτελείο. Και πολύ εκ των ψηφοφόρων του Ογάν είναι πρώην ψηφοφόροι του Ερντογάν. Πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε μια άνετη νίκη καθώς η ψαλίδα ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Κιλιτσντάρογλου μπορεί να ανοίξει κι άλλο, ίσως αποσπάσουμε ποσοστό 55% ή 56% των ψήφων», δήλωσε ανώτερο στέλεχος του κυβερνώντος AKP στο Middle East Eye.