Οι Αμερικανοί ανησυχούν για την προοπτική στάσης πληρωμών της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε περίπτωση που το Κονγκρέσο δεν αυξήσει το όριο του δημοσίου χρέους, αλλά είναι διχασμένοι σχετικά τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos δείχνει ότι η κοινή γνώμη δεν ευνοεί ούτε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ούτε τους Ρεπουμπλικάνους του Κονγκρέσου, καθώς ξεκινούν συνομιλίες σήμερα για την επίλυση του αδιεξόδου ως προς το όριο των 31,4 τρισεκατομμυρίων του δημοσίου χρέους.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δηλώνει ότι τα χρήματα για την κάλυψη των εξόδων τελειώνουν μέχρι την 1η Ιουνίου, εκτός και αν το Κονγκρέσο αυξήσει τα περιθώρια δανεισμού. Οικονομολόγοι δηλώνουν ότι τυχόν στάση πληρωμών θα διαταράξει τις διεθνείς αγορές και θα βυθίσει τις ΗΠΑ σε ύφεση.
ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί θέλουν συμφωνία μεταξύ ΥΠΟΙΚ και Κογκρέσου

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 76% των Αμερικανών δηλώνει ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να φθάσουν σε συμφωνία, διότι η στάση πληρωμών θα αυξήσει τις οικονομικές πιέσεις επί των νοικοκυριών. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ένα 84% πολιτών που δηλώνουν Δημοκρατικοί και το 77% πολιτών που δηλώνουν Ρεπουμπλικάνοι.

Μόνο το 29% θεωρεί ότι το θέμα είναι παραφουσκωμένο.

Η έρευνα έδειξε ότι οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι ως προς τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος.

Το 49% θεωρεί ότι το Κονγκρέσο οφείλει να αυξήσει τάχιστα το όριο του χρέους χωρίς όρους για να αποτραπεί η στάση πληρωμών, συμφωνώντας με την θέση του Τζο Μπάιντεν. Το 68% των Δημοκρατικών και το 39% των Ρεπουμπλικάνων υιοθετούν αυτήν την θέση.

Όμως, το 51% των Αμερικανών δηλώνει ότι το όριο χρέους δεν πρέπει να αυξηθεί χωρίς δραστικές περικοπές δαπανών - θέση που υιοθετούν οι Ρεπουμπλικάνοι που έχουν την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Το 69% των Ρεπουμπλικάνων και το 42% των Δημοκρατικών υιοθετούν την θέση αυτή.