Για όλους και για όλα μίλησε η Φαίη Ξυλά σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα σε εβδομαδιαίο περιοδικό.

Η αγαπημένη ηθοποιός που φέτος απολαύσαμε στην παράσταση "Στο πέμπτο σκαλοπάτι" στο θέατρο Αθηνά, μίλησε μεταξύ άλλων για το πώς την βοήθησε η εξωτερική της εμφάνιση στη δουλειά.

Η εξωτερική σου εμφάνιση -πολύ ωραία αναμφισβήτητα- σου έδωσε ευκαιρίες για ρόλους ή, ενίοτε, αποτέλεσε και τροχοπέδη;
Πιστεύω πως η εμφάνισή μου με βοήθησε πολύ γιατί έχω εύκολο πρόσωπο και σώμα, που μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με το ρόλο. Αυτό μού έδωσε τη δυνατότητα να παίξω στο θέατρο πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, που είχαν και διαφορετική όψη επίσης. Το πρόσωπο και το σώμα μου με βοήθησαν επειδή είναι εύκολο να μεταμορφωθούν.

Μιλάς πολύ για το θέατρο. Το αγαπάς λίγο παραπάνω σε σχέση με την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο;
Το θέατρο είναι η πρώτη μου αγάπη, αυτό που ήθελα πάνια να κάνω. Τα πρώτα χρόνια, μόνο με αυτό είχα ασχοληθεί καθώς θεωρούσα πως αυτό έχω σπουδάσει κι εκεί έπρεπε να επικεντρωθώ. Αισθανόμουν πως δεν ήξερα την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Όταν όμως ξεκίνησα να δουλεύω και σε αυτούς τους τομείς, τους αγάπησα εξίσου. Είναι τελείως διαφορετικά μέσα, θέλουν άλλη τεχνική, αλλά για έναν ηθοποιό που είναι εκπαιδευμένος στο θέατρο είναι πολύ εύκολο να προσαρμοστεί. Το αντίθετο δεν νομίζω πως συμβαίνει εύκολα – ένας άνθρωπος που έχει κάνει μόνο τηλεόραση ή κινηματογράφο θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στην τεχνική που χρειάζεται το θέατρο.

Η προσωπική σου σχέση με την εμφάνισή σου; Πόσο προσέχεις και φροντίζεις τον εαυτό σου;
Προσπαθώ να προσέχω τον εαυτό μου, να τον αγαπώ και να τον φροντίζω γενικότερα. Μέχρι εκεί.

Έχεις κάποια ρουτίνα ομορφιάς, γυμνάζεσαι, κάνεις διατροφή;
Τον τελευταίο χρόνο, προσπαθώ να αλλάξω τη διατροφή μου, να την κάνω πιο υγιεινή. Δεν είχα ποτέ προβλήματα βάρους και δεν πρόσεχα ιδιαίτερα την διατροφή μου, διαπιστώνω όμως ότι το τι τρως έχει να κάνει και με το εσωτερικό κομμάτι, όχι μόνο με το εξωτερικό, οπότε έχω προσπαθήσει να βελτιώσω κάποια πράγματα. Τα έχω καταφέρει, αν και όχι σε μεγάλο βαθμό, ελπίζω να κάνω το καλύτερο που μπορώ.

Σε γενικές γραμμές, εκτός απ’ όταν το επιβάλλει η δουλειά σου, είσαι εξαιρετικά διακριτική σε ό,τι αφορά την προσωπική σου ζωή και τη δημοσιότητα. Είναι επιλογή σου να κρατάς τη ζωή σου μακριά;
Έτσι είμαι ως άνθρωπος, δεν μπορώ να λειτουργήσω διαφορετικά. Δεν θέλω επίσης - και να ήθελα, δεν θα τα κατάφερνα. Δεν είμαι πολύ του έξω, ειδικά σε in μέρη με πολύ κόσμο. Δεν μου αρέσει η πολυκοσμία, ούτως ή άλλως. Αν βρεθώ κάπου με πολύ κόσμο, θα έχει γίνει κατά λάθος ή θα πρόκειται για πρεμιέρα φίλων. Διαφορετικά, δεν με γεμίζει να κυκλοφορώ γενικά. Μου αρέσει να πηγαίνω με τους κολλητούς μου για ποτό και φαγητό ή για θέατρο και σινεμά. Δεν είμαι όμως άνθρωπος που θα βγει για δημόσιες σχέσεις ή για να γνωρίσει κόσμο. Αν τύχει, εννοείται ότι θα συνομιλήσω, είμαι κοινωνική ως χαρακτήρας, απλώς δεν θα το επιδιώξω.

Πιστεύεις πως δικαιολογείται μέχρι ένα βαθμό το ενδιαφέρον του κόσμου για την πρόσωπική ζωή ενός καλλιτέχνη;
Δεν ξέρω αν αυτό είναι το ενδιαφέρον του κόσμου γιατί σε μένα, όταν συζητώ με ανθρώπους μου δείχνουν την αγάπη τους, αλλά ποτέ δεν μας κάνουν προσωπικές ερωτήσεις, δεν έχει τύχει ποτέ να μου κάνουν τέτοιες ερωτήσεις. Μου μιλούν για το ρόλο που παίζω, είτε στο θεάτρο είτε στην τηλεόραση, είπε η Φαίη Ξυλά στο Hello.