Ο πληθωρισμός έχει πέσει, κάνοντας βουτιά και φτάνοντας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 18 μηνών, στο 3% τον Απρίλιο από το 4,6% που είχε τον περασμένο Μάρτιο.

Η αποκλιμάκωση του είναι ραγδαία, όμως, η πτώση του αυτή είναι ελάχιστα αντιληπτή στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της αγοράς. Τα πρώτα δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα είδη για την καθημερινή τους διατροφή.

Όσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις βλέπουν την κίνηση τους να παραμένει σε ύφεση εδώ και μήνες και ουσιαστικά να μην έχει αλλάξει κάτι πάνω σε αυτό το θέμα, όχι μόνο από την περίοδο που ξεκίνησε η εκτόξευση της ακρίβειας και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και από τότε που βγήκαμε από την καραντίνα.

Η κρίση έτσι για τα νοικοκυριά και την αγορά είναι βαθιά, όσο και τα ποσοστά που αναφέρονται στην οικονομία να δείχνουν μια σαφή ανάκαμψη.

Στην πραγματική οικονομία τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό βρίσκονται υπό καθεστώς αμφισβήτησης, όχι τόσο ως προς την αλήθεια τους, αλλά κυρίως ως προς την ουσία τους στην καθημερινότητα.

Την ώρα που ο πληθωρισμός πέφτει, τα βασικά είδη διατροφής παραμένουν στο «κόκκινο» με το ποσοστό του δείκτη των επιμέρους τιμών στα τρόφιμα να είναι πάνω από 11%, ακυρώνοντας έτσι τις μειώσεις που υπάρχουν σε άλλους δείκτες όπως στον ηλεκτρισμό, στο φυσικό αέριο και στα πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι πρωταγωνιστές της ακρίβειας

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς πρωταγωνιστές σε αυτή την ακρίβεια που έχει να κάνει με τα είδη διατροφής, παραμένουν οι ανατιμήσεις σε ψωμί και δημητριακά, σε κρέατα, σε γαλακτοκομικά και τυριά, αλλά και σε αβγά.

Αποτέλεσμα αυτού είναι τα νοικοκυριά να μην μπορούν να ανταποκριθούν και να είναι διστακτικά στις αγορές στα σούπερ μάρκετ, στους φούρνους και γενικότερα στα καταστήματα του λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Κάτι που έχει φυσικά αρνητικές συνέπειες και στα καταστήματα που δραστηριοποιούνται σε άλλες μορφές εμπορίου, αφού όλα στην οικονομία είναι αλυσίδα.