Κοντά στους 20 με 25 νέους ασθενείς τον μήνα δέχεται το Εργαστήρι Ύπνου που υπάρχει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, στο πλαίσιο λειτουργίας του πνευμονολογικού τμήματος.

Το Εργαστήρι Ύπνου βοηθάει τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την αυπνία, ένα φαινόμενο που έχει μια ιδιαίτερα αυξητική τάση αφού σύμφωνα με έρευνες το 15% του πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα δεν μπορεί να κλείσει μάτι τη νύχτα για διάφορους λόγους.

Επιπλέον μέσα από αυτό μπορεί κάποιος να μάθει να κοιμάται καλύτερα, δηλαδή χωρίς να ροχαλίζει, κάτι που είναι αρκετά συνηθισμένο πλέον ως πρόβλημα και το αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι νέες γενιές, οι οποίες έχουν θέμα και με την αυπνία αφού αρκετοί νέοι ξαγρυπνούν και δεν μπορούν να κοιμηθούν. 

Στο Εργαστήρι Ύπνου υπάρχουν δύο ειδικά διαμορφωμένοι χώροι στους οποίους έχουν εγκατασταθεί δύο κλίνες και εκεί που μπορούν να πηγαίνουν οι ασθενείς που θέλουν να προχωρήσουν σε μια ολοκληρωμένη μελέτη ύπνου. Το εργαστήρι κάνει κατά μέσο όρο κοντά στις δέκα μελέτες ύπνου την εβδομάδα.

Η μελέτη ύπνου γίνεται τις νυχτερινές ώρες, ενώ η θεραπεία για να μπορέσει κανείς να ξεπεράσει το πρόβλημα της αυπνίας και να μάθει να κοιμάται σωστά, δεν έχει κάποια συγκεκριμένη χρονική διάρκεια αφού μπορεί να κρατήσει για χρόνια.

Το ΣΑΑΥ και η θεραπεία CPAP

Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς έχει να κάνει με το Σύνδρομο της Αποφρακτικής Άπνοιας κατά τον Ύπνο η οποία και αποτελεί την βασική διαταραχή ύπνου.

Το σύνδρομο αυτό που έχει να κάνει με διαταραχή της αναπνοής, έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να μην μπορεί να κοιμηθεί καλά, να ξυπνάει κουρασμένο και να μην έχει όρεξη για πολλά πράγματα, κάτι που έχει τις ανάλογες συνέπειες στην καθημερινότητα του.

Η διαταραχή αυτή αντιμετωπίζεται με τη θεραπεία με CPAP, μια συσκευή που δίνει την δυνατότητα στον ασθενή να αναπνέει σωστά και να μην ροχαλίζει κατά τη διάρκεια του ύπνου, μαθαίνοντας τον να κοιμάται σωστά.

Το Εργαστήρι λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια στο ΠΓΝΠ και είναι ένα από τα πρώτα εργαστήρια στην Ελλάδα που έχει εξειδικευτεί πάνω στην μελέτη ύπνου.