Το Ιράν εκτέλεσε τρεις άνδρες που κατηγορούνταν για συμμετοχή σε καρτέλ ναρκωτικών, ανακοίνωσαν οι ιρανικές δικαστικές αρχές, την ώρα που ο ΟΗΕ εκφράζει ανησυχίες για τον πολλαπλασιασμό των απαγχονισμών στη χώρα.

"Η καταδίκη σε θάνατο τριών μελών της συμμορίας Παντζάκ, το βασικό καρτέλ διακίνησης κοκαΐνης και ένα από τα πιο μεγάλα καρτέλ ναρκωτικών της χώρας, εκτελέστηκαν σήμερα το πρωί μετά τη δικαστική διαδικασία", αναφέρει ο ιστότοπος των δικαστικών αρχών Mizan Online.
Εκτελέσεις διά απαγχονισμού στο Ιραν

Το 2014 έξι μέλη της συμμορίας είχαν συλληφθεί και είχαν κατασχεθεί ποσότητες κοκαΐνης, οπίου και μεθαμφεταμίνης, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Οι εκτελέσεις αυτές διά απαγχονισμού ανακοινώνονται δύο ημέρες ύστερα από αυτές δύο ανδρών για βλασφημία, τις οποίες καταδίκασε η Ουάσινγκτον και μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Σάββατο εκτελέστηκε επίσης ο ιρανικής και σουηδικής υπηκοότητας διαφωνών Χαμπίμπ Σαάμπ, που είχε κριθεί ένοχος ότι ηγείτο αραβικής αυτονομιστικής οργάνωσης στο δυτικό τμήμα της χώρας και είχε καταδικαστεί σε θάνατο για "τρομοκρατία".

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ καταδίκασε χθες, Τρίτη, "τον φρικτά υψηλό αριθμό" των εκτελέσεων φέτος στο Ιράν, ο οποίος ανέρχεται κατά μέσον όρο σε πάνω από 10 την εβδομάδα.

Από την 1η Ιανουαρίου, τουλάχιστον 209 άνθρωποι εκτελέστηκαν, κυρίως για εγκλήματα που συνδέονται με τα ναρκωτικά, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερος. Το 2022 "περίπου 580 άνθρωποι είχαν εκτελεστεί", σημείωσε ο Τουρκ. Οι ιρανικές αρχές χαρακτήρισαν "αδικαιολόγητη" την κριτική που τους άσκησαν ευρωπαϊκές χώρες μετά την εκτέλεση του Χαμπίμπ Σαάντ, κατηγορώντας τες ότι "προάγουν την τρομοκρατία".