Γέμισε με παιδικά χαμόγελα και αισιόδοξη αύρα ο πολυχώρος των Παλαιών Σφαγείων το πρωί της Τρίτης 9ης Μαρτίου από τις 9πμ έως τη 1μμ κατά τη διεξαγωγή του Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου με τίτλο «Σιγά μη φοβηθώ!» που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία στο πλαίσιο του τοπικού δικτύου με τίτλο «Το Θέατρο στην εκπαιδευτική διαδικασία» και που διοργάνωσαν τα τμήματα πολιτιστικών θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαϊας (υπεύθυνη: Βασιλική Μαντζουράτου) και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαϊας (υπεύθυνος: Γιάννης Βλάχος) και το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας (υπεύθυνοι: Συγκλητική Βλαχάκη και Γιούλη Δούβου) με την υποστήριξη της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας.

Το  Μαθητικό Φεστιβάλ οργανώθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΔΠΕ Αχαΐας - ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και του εγκεκριμένου (για τα σχολικά έτη 2021-΄22 και 2022-΄23) Τοπικού Θεματικού Δικτύου με τίτλο: «Το Θέατρο στην Εκπαιδευτική διαδικασία». Σκοπός του δικτύου ήταν η επιμόρφωση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών με δύο κύκλους βιωματικών σεμιναρίων για τεχνικές, εργαλεία και μεθοδολογίες που αφορούν τη δραματική τέχνη στην εκπαίδευση. Στο Δίκτυο συμμετείχαν 16 εκπαιδευτικοί από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 17 εκπαιδευτικοί από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Από αυτούς, μαθητές και μαθήτριες από 8 σχολικές μονάδες της ΔΠΕ Αχαϊας και 11 σχολικές μονάδες της ΔΔΕ Αχαϊας εκδήλωσαν ενδιαφέρον να δημιουργήσουν θεατρικά δρώμενα-ταχυδράματα τα οποία παρουσιάστηκαν την Τρίτη το πρωί στο Μαθητικό Φεστιβάλ «Σιγά μη φοβηθώ!» στην κεντρική αίθουσα του πολυχώρου των Παλαιών Σφαγείων. Τα θεατρικά δρώμενα που παρουσιάστηκαν είχαν ως θεματική τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τον φόβο στην εποχή μας και πέρασαν ξεχωριστά μηνύματα.

Από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση συμμετείχαν: 75ο Νηπιαγωγείο Πατρών, 45ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών (τάξη Στ1), 46ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών (τάξη Δ2), 49ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών (τάξη Δ2), 50ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών (τάξη Ε1), 60ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών (τάξη Ε1), 1ο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας (τάξεις Στ1 και Στ2) και Δημοτικό Σχολείο Κάτω Καστριτσίου (τάξεις Β1 και Β2).

Από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συμμετείχαν: ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ. Πατρών με το δρώμενο “Άνεμος αλλαγής στις γειτονιές του κόσμου”. 10ο Γυμνάσιο Πάτρας με το δρώμενο “Μη φοβηθείς το φόβο!”, 1ο ΓΕΛ Πάτρας με το δρώμενο “Η αγάπη νικά τους εφηβικούς φόβους”, ΕΝΕΕΓΥΛ Πάτρας με το δρώμενο “Σπάσε την αλυσίδα του φόβου και του εκφοβισμού” (σε συνεργασία με μαθητές του 19ου Γυμνασίου Πάτρας), Γυμνάσιο Δεμενίκων με το δρώμενο “Δεν σε φοβάμαι…”, 3ο ΓΕΛ Πάτρας με το δρώμενο “Ταξίδι με το ..φόβο”, 21ο Γυμνάσιο Πάτρας με το δρώμενο “Μην τους φοβάσαι! Στο φόβο σου ποντάρουν” και το Γυμνάσιο Βραχνεϊκων με το δρώμενο “Πουλάκια είναι κι ας λένε” (μέρος α΄ του γεφυριού της Άρτας).

Στο Μαθητικό Φεστιβάλ χαιρέτισαν ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας Πέτρος Βάης ο οποίος υπογράμμισε τους τρεις κύριους λόγους που χρειάζεται το θέατρο στη ζωή μας: γνώση, μόρφωση και αγώνα-προσπάθεια να πετύχουμε μια καλύτερη ζωή, η διευθύντρια της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας που καλωσόρισε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τους, συνεχάρη τη σημαντική πρωτοβουλία της διοργάνωσης του φεστιβάλ και αναφέρθηκε στη μελλοντική μετεξέλιξη του χώρου των Παλαιών Σφαγείων σε ψηφιακό μουσείο και πολυδύναμο κέντρο αφιερωμένο στο Καρναβάλι και τον Καραγκιόζη, η υπεύθυνη των Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασιλική Μαντζουράτου και ο υπεύθυνος των Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιάννης Βλάχος, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή ευχαρίστησε θερμά τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους υπεύθυνους του φεστιβάλ που συνετέλεσαν στη μεγάλη επιτυχία της δράσης, ευχήθηκε σε όλους Καλό Καλοκαίρι και ανανέωσε την επιτυχημένη συνεργασία με τις διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαϊας μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα συνεχιστούν με την έναρξη της σχολικής σεζόν.

Το Μαθητικό Φεστιβάλ «Σιγά μη φοβηθώ!» παρουσίασε εκλεκτά δείγματα των μαθητών και απέδειξε με τον πιο ηχηρό τρόπο πως μπορούμε να ξορκίσουμε τον φόβο σε όλες τις παραμέτρους μέσα από τη δημιουργία.