Μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς στους οποίους οδήγησαν οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ ανάδοχων εταιρειών, ο τρίτος όπως φαίνεται θα ευδοκιμήσει και το έργο που κινδύνεψε να χαθεί, θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έδωσε το «πράσινο» φως στον Δήμο για το έργο των έξυπνων λύσεων για το κυκλοφοριακό και τις θέσεις στάθμευσης, έργο που περιλαμβάνεται στο φάκελο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 2014- 2020.

Το έργο αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023 (εκτός αν γίνει "γέφυρα" για το νέο ΕΣΠΑ), κατά συνέπεια οι εργασίες χρειάζεται να "τρέξουν", αφού ήδη υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση.

O ανάδοχος αναμένεται να υπογράψει εντός των ημερών, το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης του έργου προβλέπει ένα διάστημα δέκα μηνών, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 940.000 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι οι παρεμβάσεις προβλέπουν την εγκατάσταση 836 αισθητήρων σε σημεία του κέντρου που θα ειδοποιούν σε πραγματικό χρόνο για τις διαθέσιμες ή τις μη διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης, αλλά και την  εγκατάσταση 28 συσκευών με λογισμικό που θα μετρούν την κίνηση των οχημάτων, ενημερώνοντας για την κατάσταση του κυκλοφοριακού στο κέντρο.

Τι άλλο προβλέπει

Επιπλέον προβλέπει την εγκατάσταση αυτόματων συστημάτων barcodes στα πέντε δημοτικά παρκινγκ  της παραλιακής ζώνης για τον έλεγχο των οχημάτων που θα μπαίνουν και που θα βγαίνουν.

Επίσης την εγκατάσταση τεσσάρων μεγάλων  ηλεκτρονικών  πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων (VMS) που θα τοποθετηθούν σε κομβικά σημεία της πόλης (εισόδους – εξόδους) ενημερώνοντας τους οδηγούς για τις θέσεις στάθμευσης στο κέντρο.

Προβλέπεται η επέκταση των δικτύου των έξυπνων στάσεων, κυρίως στο κέντρο, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης, με την δημιουργία 24 στάσεων αυτού του τύπου για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Τέλος ένας κεντρικός διαχειριστής των υπό – συστημάτων αυτών που θα ελέγχει τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί, έχοντας λογισμικό προσαρμοσμένο σε όλα τα pc και στις φορητές συσκευές, όπως και  όλα τα  κινητά τηλέφωνα smartphone’s.