Βρισκόμαστε σε μία πολυεθνική εταιρία. Αλλεπάλληλες συναντήσεις της σκληρής, αδιάλλακτης προσωπάρχη της εταιρίας με την Έμμα, μια δυναμική και φιλόδοξη υπάλληλο. Οι συναντήσεις αφορούν την μη τήρηση από την πλευρά της Έμμας των όρων του συμβολαίου που υπέγραψε κατά την πρόσληψή της, που δεν επιτρέπουν μεταξύ των υπαλλήλων καμία σχέση που να υπονοεί ρομαντισμό και ερωτισμό, γιατί μια τέτοια σχέση θα έχει αντίκτυπο στις πωλήσεις της εταιρίας. Έτσι, ξεκινάει ένας αδυσώπητος ψυχολογικός πόλεμος. Μέσα από 14 σκηνές της καθημερινότητας των δύο γυναικών, μέσα από 14 μήνες της ζωής τους, τα πάντα στις σχέσεις τους θα ανατραπούν και θα οδηγηθούν σε μια νέα εφιαλτική πραγματικότητα.

Η προσωπάρχης, στην αρχή, είναι φιλική και με κάποιες εξάρσεις χιούμορ, αλλά στη πορεία γίνεται σκληρή και πιεστική. Αναγκάζει την Έμμα να της εκμυστηρευτεί τη σχέση της με τον συνεργάτη της Ντάρεν. Την απειλεί με απόλυση και την υποχρεώνει να καταστρέψει την προσωπική της ευτυχία για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις εργασιακές της υποχρεώσεις. Η Έμμα εγκαταλείπει τον Ντάρεν με τον οποίο είναι ερωτευμένη και περιμένει το παιδί του, φοβούμενη την απόλυσή της. Σταδιακά, η θέση της στην εταιρεία μετατρέπεται σε φυλακή. Μετά από μήνες θυσιών και ένα τραγικό συμβάν στη ζωή της, η Έμμα αλλάζει συμπεριφορά. Αναπόφευκτα πέφτει και η απόδοσή της στη δουλειά. Αλλά αυτή τη φορά είναι διαφορετικά, γιατί, επιτέλους, αντιδρά και ξεσπά.

Το κείμενο του Μάικ Μπάρτλετ είναι ένα σύγχρονο έργο γραμμένο το 2008 και μας μεταφέρει σε ένα δυστοπικό, οργουελικό μέλλον, το οποίο είναι πολύ πιο κοντά από ότι φανταζόμαστε. Μας φέρνει αντιμέτωπους με τις επιλογές μας και τις επιθυμίες μας. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με την ολοένα αυξανόμενη επιρροή των μεγάλων εταιρειών στην ιδιωτική ζωή των υπαλλήλων τους, σκιαγραφώντας με χαρακτηριστική ακρίβεια ένα εταιρικό περιβάλλον, όπου η ερμηνεία ορισμένων εννοιών όπως «δικαίωμα», «ελευθερία» ή «επιλογή» βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια μιας ανώνυμης πηγής εξουσίας, που κρύβεται πίσω από την λέξη «εταιρεία». Ο Μπάρτλετ στήνει ένα θέατρο του παραλόγου, παρόμοιο με εκείνο του Ιονέσκο, ξεκινώντας από μια ευλογοφανή υπόθεση καικαταλήγοντας σε ένα καταστροφικό συμπέρασμα.

Η σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου διακρίνεται από ένταση και γρήγορες εναλλαγές σκηνών, αποφεύγοντας τη φλυαρία και τις υπερβολές και αναδεικνύει τα νοήματα του έργου με τρόπο λιτό και ουσιαστικό. Το μίνιμαλ σκηνικό, δημιουργία του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, θυμίζει το παγερό περιβάλλον μιας πολυεθνικής εταιρείας και σε κάνει να επικεντρωθείς στην ιστορία χωρίς να αποσπά την προσοχή σου. Εξαιρετικά τα κοστούμια των δύο πρωταγωνιστριών. Και αυτά με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Ζαμάνη.

Γλυκιά, γαλήνια, τρυφερή, κατά βάθος ειρωνική, η Μαριλίτα Λαμπροπούλου, στο ρόλο της Έμμας, ξαφνικά εκρήγνυται, θέτει τον εαυτό της εκτός ελέγχου και μετά συμμορφώνεται στους όρους της εταιρίας. Η ηθοποιός μιας δίνει μια συγκινητική και καλοζυγισμένη ερμηνεία, περνώντας από την χαρά και την ζωντάνια, στην αμφιβολία, στην αμφισβήτηση, στο ξέσπασμα, στην παράδοση, χωρίς ποτέ όμως να είναι υπερβολική ή να ξεφύγει από το μέτρο. Φώτισε με έμπνευση όλες τις πτυχές του ρόλου  της, αγκαλιάζοντας τον με πάθος.Αυστηρή, απρόσωπη, σκληρή, αδιάλλακτη, στιβαρή, η Κάτια Γέρου, στο ρόλο της προσωπάρχη. Προσπαθεί να είναι φιλική μα και συνάμα απόμακρη. Είναι μεθοδική και διεξοδική. Είναι ατάραχη, τυπολάτρης, που προσπαθεί να κρύψει τα συναισθήματά της και να μείνει προσκολλημένη στις αρχές τις εταιρίας. Σε κάνει να αμφιβάλλεις για το αν το απολαμβάνει ή αναγκάζεται να δρα έτσι. Καταφέρνει με ένα μοναδικό τρόπο να κάνει το σώμα της να λέει «συνεργάσου» και τα μάτια της να λένε «θέλω να σε βοηθήσω, σε καταλαβαίνω, αλλά δεν μπορώ». Γιατί και αυτή έκανε τις επιλογές της. Πέρασε από την θέση της Έμμας. Και αυτό τελικά ίσως είναι ακόμα πιο σκληρό, κάνοντας ακόμα πιο δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ θύτη και θύματος. Η παράσταση καταφέρνει να μεταφέρει ολόκληρη την πορεία ενός ανθρώπου από την αισιόδοξη, δυναμική του περίοδο μέχρι την απόλυτη καταστροφή.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Κείμενο: Μάικ Μπάρτλετ

Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου Παγκουρέλη

Μουσική: Γιώργος Φουντούκος

Επιμέλεια σκηνικού - κοστουμιών: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Επιμέλεια κίνησης: Πάρης Μαντόπουλος

Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτη: Καλή Βοϊκλή

Παραγωγή: Λυκόφως &ZeroGravity

Διεύθυνση παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου

Οργάνωση παραγωγής: Δήμητρα Σταύρου

Επικοινωνία: Αντώνης Κοκολάκης

 Παίζουν (αλφαβητικά):Κάτια Γέρου, Μαριλίτα Λαμπροπούλου

Θέατρο ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΕΧΝΗΣ, Μαιζώνος 271 Πάτρα

Τηλέφωνα: 6937341717 & 2611811281

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:Παρασκευή 21:30 & Σάββατο στις 21:00

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 17 ευρώ

Μειωμένο: 14 ευρώ

Προπώληση Εισιτηρίων (μέσω Viva):

Κανονικό: 16€

Μειωμένο: 13€

https://www.viva.gr/tickets/theater/contractions-oroi-symbolaiou/