Υπάρχουν δεκάδες κτίρια στην Πάτρα, εντός, αλλά και εκτός του κεντρικού αστικού ιστού που θα μπορούσαν εφόσον αξιοποιηθούν να αποτελέσουν πολιτιστικά μνημεία μιας πόλης που έχει την δική της αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά.

Ένα από αυτά τα κτίρια βρίσκεται στο Ρίο και συγκεκριμένα στην περιοχή Βερναρδέικα. Το συναντάει κανείς στην παλαιά εθνική οδό πηγαίνοντας από το Ρίο προς τον Άγιο Βασίλειο στου ύψος του Ακταίου.

Το κτίριο αυτό είναι πλέον ερείπιο, ένας «πύργος» ετοιμόρροπος, όμως ακόμα και έτσι υπάρχουν σημάδια επάνω του που μαρτυρούν την παλιά του αίγλη. Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στην ανάρτηση του Πέτρου Νύχτα στην σελίδα Patras Photos Old Special το κτίριο αυτό βρίσκεται εκεί πάνω από 150 χρόνια.

Είναι διατηρητέο και άνηκε πιθανότατα στον φιλέλληνα γιατρό του γαλλικού στρατού υπό τον Favier, ονόματι Eugene Bernard και λέγεται ότι από εκεί πήρε η όλη περιοχή το όνομα της.

Μάλιστα είχε φιλοξενηθεί κατά την πρώτη περιοδεία του το βασιλικό ζεύγος Όθων και Αμαλία. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν μάθει την ιστορία του μέσα από τις αφηγήσεις των γιαγιάδων και των παππούδων τους και σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στα σχόλια της ανάρτησης στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το κτίριο αυτό (και συγκεκριμένα ο αρχιτέκτων Βασίλης Καραβώτας) ήταν σε αρκετά πιο καλή κατάσταση από ότι είναι σήμερα.

Δεν γνωρίζουμε πλέον το ιδιοκτησιακό του καθεστώς, όμως, είναι εμφανές ότι έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια. Δεν υπάρχει κάποια λύση που θα μπορούσε να δοθεί για την αποκατάσταση του πριν είναι αργά;

Αν βρισκόταν ένας τέτοιος τρόπος θα αποτελούσε από μόνο του ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς και πόλο επισκεψιμότητας για την περιοχή.