Η φωτογραφία δεν είναι ρετρό. Θα μπορούσε όμως να είναι. Όχι λόγω παλαιότητας της, αλλά κυρίως εξαιτίας των συνθηκών.

Βλέπετε η γραμμή του τρένου που σύνδεε την Πάτρα με τον Πύργο, με την Κυπαρισσία, με την Καλαμάτα και άλλες περιοχές, έχει πάψει να λειτουργεί από το ’10 και μετά.

Πρόκειται για το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου που είχε μια μεγάλη ιστορία πίσω του και πλέον αχρηστεύτηκε και λεηλατήθηκε μετά την κατάργηση των δρομολογίων του τρένου.

Η φωτογραφία είναι από το 2006 και έχει γίνει η λήψη όταν το τρένο περνούσε μπροστά από τον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα κατευθυνόμενο προς τον Πύργο και από εκεί στην Κυπαρισσία.

Η μηχανή αυτή είναι η Α 9109 που πλέον έχει αποσυρθεί και που θα μπορούσε να αποτελέσει έκθεμα σε ένα σιδηροδρομικό μουσείο, εφόσον αυτό υπήρχε.

Όμως δεν υπάρχει ενώ η μηχανή είναι άγνωστο το που μπορεί να βρίσκεται. Πιθανότατα παρατημένη σε κάποιο οικόπεδο του ΟΣΕ κάπου κοντά στο Κακόβατο, ένας χώρος που στο παρελθόν είχε λεηλατηθεί από κυνηγούς μετάλλων και χαλκού.

(Η λήψη είναι του Σπύρου Νικολακόπουλου και έχει αναρτηθεί στην σελίδα Patras Photos Old Special από τον Βασίλη Καραβασίλη).