Μια σημαντική διεθνή διάκριση απέσπασε, στο Βερολίνο, το σχήμα Ma_A – Greece και ΒΜΤ Studio, με επικεφαλής τον Αλέξιο Τζομπανάκη (αν. καθηγητή Σχολής Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου Κρήτης).

Η μελέτη για το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας απέσπασε το Α’ Βραβείο στην κατηγορία «Urban Project», στο πλαίσιο του διεθνούς αρχιτεκτονικού θεσμού «S. Arch» – Sustainable architecture.

Η διάκριση αυτή για την συγκεκριμένη μελέτη δεν είναι η πρώτη. Έχουν προηγηθεί από το 2022 άλλες δύο εξίσου σημαντικές διακρίσεις, στο πλαίσιο των διεθνών θεσμών αρχιτεκτονικής «BLT Αwards» με έδρα τη Ζυρίχη και «Αrchitecture Masterprize» με έδρα το Los Angeles (του οποίου η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Guggenheim στο Βilbao).

Η μελέτη απέσπασε Α’ βραβείο στην ενότητα «Αστικός Σχεδιασμός/Σχεδιασμός Τοπίου», ενώ με μελέτη για το Αποτεφρωτήριο Πατρών (συμμετοχή σε Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό) ο Α. Τζομπανάκης απέσπασε και Τιμητική Μνεία στον ίδιο θεσμό.

Η μελέτη του παραλιακού μετώπου της Πάτρας υπήρξε αντικείμενο Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, στον οποίο ωστόσο απέσπασε κατ’ ισοβαθμίαν το δεύτερο βραβείο χωρίς απονομή πρώτου.

Σκοπός της απαιτητικής αυτής πρότασης ήταν η δημιουργία για τον Δήμο Πατρέων ενός συνεχούς συστήματος δημόσιων χώρων από το νέο εμπορικό λιμάνι στον Νότο έως και το έλος της Αγυιάς στον Βορρά, με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση και του παλαιού λιμένα της πόλης, ο οποίος αποτελεί ένα αναξιοποίητο αλλά σημαντικό απόθεμα δημόσιου χώρου.

Πελοπόννησος.