Οι μωβ μέδουσες, οι… απρόσκλητοι επισκέπτες των ελληνικών θαλασσών που κάνουν δύσκολη και επικίνδυνη τη ζωή των λουόμενων εμφανίστηκαν ήδη σε πολλές θαλάσσιες περιοχές της χώρας όπως την Αττική.

Οι μωβ μέδουσες που είχαν και πέρσι έντονη παρουσίες στις ελληνικές θάλασσες, εμφανίστηκαν και πάλι φέτος στα νερά πολλών περιοχών και μάλιστα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ήδη έχουν εμφανιστεί σε κάποιες παραλίες της Αττικής, στους Παξούς και την Κέρκυρα στο Ιόνιο Πέλαγος, αλλά και σε μέρη στη νότια Πελοπόννησο.

Τα… μπάνια των μωβ μεδουσών στα νερά των θαλασσών της χώρας αποδίδονται από τους επιστήμονες στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA η θερμοκρασία της θάλασσας είναι αυξημένη φέτος κατά 1 βαθμό Κελσίου, ενώ η θερμοκρασία της στεριάς έχει ανάβει κατά 1.5 βαθμό και αιτία είναι φυσικά η κλιματική αλλαγή.

Η ζέστη ευνοεί τις μωβ μέδουσες και την αναπαραγωγή τους και έτσι αποφάσισαν να έρθουν και φέτος από τα μέρη μας.

Που βρίσκονται φέτος

Οι μωβ μέδουσες ήρθαν νωρίς, νωρίς φέτος στις θάλασσές μας. Την επίσκεψή τους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας έχει καταγραφεί στον χάρτη του πρώτου φετινού JellyReport.

Στο δελτίο τονίζεται ότι το 2023 το Βόρειο Αιγαίο θα είναι… καθαρό, με μερικές μεμονωμένες εμφανίσεις των μωβ μεδουσών. Σε περιοχές όμως, όπως την Αττική ίσως οι εμφανίσεις τους να είναι λίγο πιο έντονες. Εμφανίσεις μπορεί να υπάρξουν στην Κρήτη – ίσως στη Δυτική πλευρά – όπως και στη Νότια Πελοπόννησο. Όσο για το Ιόνιο, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι επισκέψεις των μωβ μεδουσών, μάλλον θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι.


Το τσίμπημα και τα συμπτώματα

Οι μωβ μέδουσες επικίνδυνο είδος. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν. Οι νηματοκύστες τους προκαλούν στο ανθρώπινο δέρμα ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο. Κάποιες φορές (ευτυχώς όχι συχνές) μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δερμονεκρωτικές και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανά συμπτώματα μετά από κέντρισμα μιας Pelagia noctiluca είναι τα ακόλουθα:

Πόνος σαν κάψιμο,
Κάποιες φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος,
Σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας
Ναυτία,
Πτώση πίεσης,
Ταχυκαρδία,
Κεφαλαλγία,
Εμετός,
Διάρροια,
Σπασμός των βρόγχων,
Δύσπνοια.

Τι πρέπει να έχετε μαζί σας αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας ανέφερε ότι καλό θα ήταν όλοι οι λουόμενοι να έχουν μαζί ένα τσαντάκι με βασικά είδη πρώτων βοηθειών στην παραλία, το οποίο θα βοηθήσει σε περίπτωση τσιμπήματος από τις μωβ μέδουσες.

Το ιδανικό θα είναι το τσαντάκι να έχει:

Μια πλαστική κάρτα (π.χ. Μια παλιά πιστωτική),
Ένα τσιμπιδάκι,
Ένα κυπελλάκι,
Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό),
Αντιισταμινικό χάπι,
Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. Fucicort.

Τι κάνουμε μετά το τσίμπημα

Μετά το τσίμπημα από την μωβ μέδουσα θα πρέπει αρχικά να ξεπλύνουμε με θαλασσινό νερό, την περιοχή του τσιμπήματος. Απαραίτητο είναι να μην τρίψουμε την περιοχή αυτή.

Το ιδανικό θα ήταν το ξέπλυμα να γίνει με ένα μείγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1 προς 1) για δύο λεπτά, καθώς έτσι θα σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας.

Βάζουμε πάγο πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε η μωβ μέδουσα για 5 με 15 λεπτά. Αν δεν έχουμε πάγο, μπορούσε να χρησιμοποιήσουμε το πλαστικό ή γυάλινο μπουκάλι κάποιου παγωμένου νερού ή το κουτάκι κάποιου παγωμένου αναψυκτικού, τα οποία θα πρέπει να έχουν σκεπάσει με κάποιο ύφασμα ή κάποια μαλακή σακούλα.

Αν ο πόνος επιμένει ή υπάρχει έντονο πρήξιμο, ή κάποιο άλλο σύμπτωμα (π.χ. αδιαθεσία) θα πρέπει πάση θυσία να πάμε σε γιατρό ή σε φαρμακοποιό για να μας δώσει κάποια ειδική κρέμα.